Άδωνις: Αισθητή αύξηση του μέσου μισθού στη θητεία μας
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα που άπτονται του κόσμου της εργασίας και των ζητημάτων που τον απασχολούν.
Κατανοούμε και διευκολύνουμε τους εργαζόμενους συνταξιούχους
Αναφερόμενος στο θέμα των εργαζόμενων συνταξιούχων, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Πρόκειται να κινηθούμε γρήγορα. Άμεσα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχουμε νομοθετήσει έναν άλλον τρόπο όσον αφορά την εργασία των συνταξιούχων. Σήμερα, αν κάποιος συνταξιούχος κάνει ένα ημερομίσθιο το μήνα, ο ΕΦΚΑ του παρακρατά το 30% της σύνταξής του. Αυτό το ποσοστό θα γίνει μηδέν κι ένα πολύ μικρότερο ποσοστό θα δίνεται από το επιπλέον εισόδημα της συντάξεως υπέρ ΕΦΚΑ. Το ποσοστό θα είναι μεταξύ 10 και 15%.
Ένας συνταξιούχος μπορεί να θέλει να εργάζεται για λόγους βιοποριστικούς, επειδή δεν του φθάνει δηλαδή η σύνταξή του, ή επειδή θέλει να αισθάνεται κοινωνικά χρήσιμος. Δεν πρέπει λοιπόν να τον αποτρέπουμε.
Με το φόβο μήπως ένας συνταξιούχος «παίρνει» τη θέση ενός νεότερου στην αγορά εργασίας, η κράτηση είχε φθάσει, επί εποχής κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, στο 70%. Σήμερα όμως η ανεργία έχει μειωθεί, έχει μεωθεί γύρω στο 11% και η κράτηση δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλή, ούτε πρέπει να φοβόμαστε πως ένας εργαζόμενος συνταξιούχος «κλέβει» τη θέση ενός νεότερου στην αγορά εργασίας.
Σήμερα, υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πάντα να βρουν εργαζομένους. Άρα λοιπόν έχουμε το περιθώριο να «χωρέσουμε» συνταξιούχους στην αγορά εργασίας».
Εφάπαξ βοήθημα για προσωπικές διαφορές
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε στις προσωπικές διαφορές και τις τριετίες. Συγκεκριμένα, ο Άδωνις είπε: «Όσο η οικονομία μας θα συνεχίζει να πηγαίνει καλά, τόσο θα δίνουμε ένα εφάπαξ βοήθημα. Αυτό το βοήθημα θα υπάρχει για να θεραπεύουμε το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς. Δεν το κάνουμε με νόμο, γιατί αν το κάνεις με νόμο, αλλάζεις το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος και χρειάζεσαι νέα αναλογική μελέτη. Αυτό θα επιβάρυνε πάρα πολύ την Ελλάδα και θα υπονόμευε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτή η βαθμίδα θα φέρει στην Ελλάδα πάρα πολλές επενδύσεις. Άρα θα τονώσει την ανάπτυξη και την οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, καλύτερη ποιότητα ζωής. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
Οι τριετίες δεν μπορούν να «ξεπαγώσουν» χωρίς περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% σε ετήσια βάση, θα είναι δυνατό να «ξεπαγώσουν» και οι τριετίες. Και όσο πηγαίνουμε προς τα κάτω, τόσο πηγαίνουμε στον πυρήνα της ανεργίας και τόσο πιο δύσκολο είναι να μειωθεί».
Σημαντική αύξηση του μέσου μισθού ως το τέλος της τετραετίας
Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις, ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε: «Οι τοπικές συλλογικές συμβάσεις κινούνται σαφώς επάνω από το μέσο μισθό. Στόχος μας μέχρι το τέλος της θητείας είναι να έχουμε μια σημαντική αύξηση στο μέσο μισθό. Αυτό όμως δεν γίνεται με νόμο, αλλά μέσα από την πρακτική εφαρμογή της οικονομίας και το νόμο περί προσφοράς και ζήτησης του Άνταμ Σμιθ. Πρέπει να υπάρξουν νέες επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες ανάγκες που θα ζητούν νέα εργατικά χέρια. Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση και θα βελτιώσει το μέσο μισθό».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας