Παρά την προσπάθεια που θα γίνει από «κύκλους των Αθηνών» για να υποβαθμιστούν όσα ο Ερντογάν πήρε από τις συναντήσεις του στο ΝΑΤΟ, η αλήθεια δεν αλλάζει: οι «σύμμαχοι» επιβράβευσαν αντί να τιμωρήσουν την επιθετική στάση του Ερντογάν έναντι Ελλάδας και Κύπρου και όχι μόνο.
Οι «σύμμαχοι» επιβράβευσαν τους εκβιασμούς Ερντογάν και τον ευχαρίστησαν γι ΄ αυτούς.
Ο Αντιστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Λουκόπουλος αναλύει την κατάσταση και εξηγεί γιατί ο Ερντογάν θα φύγει κερδισμένος από το Βίλνιους. Τα είπε λίγη ώρα πριν γίνει η συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν και επιβεβαιώθηκε. ΕΛπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες του και για όσα είπε για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που θα γίνει σήμερα.
Ο Ερντογάν πήρε όσα ζήτησε: αυστηρότερη καταστολή των Κούρδων της Τουρκίας στη Σουηδία, άρση του de facto βέτο του αμερικανικού Κογκρέσου στην πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα και μια υπόσχεση προόδου όσον αφορά τις τουρκικές φιλοδοξίες για ταξίδια χωρίς βίζα εντός της ΕΕ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
Τι έχει πάρει μέχρι στιγμής η Ελλάδα; Κάποιες ασαφείς διαβεβαιώσεις ότι οι σύμμαχοι είπαν μια κουβέντα στον Ερντογάν για «σταθερότητα στην περιοχή μας».
“Συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξής τους προς την Ουκρανία και της σημασίας της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση Μπάίντεν-Ερντογάν.
Στο ίδιο μοτίβο και οι δηλώσεις από Γαλλία:
«Τα ζητήματα της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας Μακρόν και Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες Τρίτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Όπως αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν επίσης στις προτεραιότητες της συνόδου κορυφής, μεταξύ των οποίων είναι η ολοκλήρωση της προσχώρησης της Σουηδίας και η προοπτική ένταξής της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία».
Με αυτά τα δεδομένα θα γίνει σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την πρόθεση του για συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο…