Global News

AP News: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καταστείλει ακόμη την εργασία

AP News: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καταστείλει ακόμη την εργασία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το σενάριο τρόμου δεν έχει υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις προοπτικές απασχόλησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εδρεύει στο Παρίσι, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της εργασίας συνδέεται με αβεβαιότητες και απαιτεί τη λήψη πολιτικών μέτρων. Επί του παρόντος, ωστόσο, η χρήση AI εξακολουθεί να είναι σχετικά αδύναμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επί του παρόντος δεν υπάρχουν τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας. «Εργαζόμενοι με υψηλή ειδίκευση έχουν υποστηριχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής και δεν έχουν αντικατασταθεί», αναφέρει η έκθεση. «Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για μείωση της ζήτησης εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης».

Η τεχνητή νοημοσύνη -η οποία περιλαμβάνει πρωτίστως αυτομάθηση και δικτυωμένα ψηφιακά συστήματα   θεωρείται σημαντική τεχνολογία του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης επηρεάζονται περισσότερο από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. «Ωστόσο, περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται σε αυτό το τμήμα παρά σε επαγγέλματα με χαμηλότερη ειδίκευση», αναφέρει η μελέτη. Αν και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να είναι σχετικά αδύναμη, η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία. «Επομένως, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εμφανιστούν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Επί του παρόντος, η ποιότητα της εργασίας επηρεάζεται περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως παρά από την ποσότητα: «Σύμφωνα με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τις μονότονες και επικίνδυνες εργασίες», εξήγησαν οι ερευνητές. Ωστόσο, υπάρχουν και κίνδυνοι εδώ: Η αυτοματοποίηση απλών εργασιών μπορεί να αυξήσει την ένταση της εργασίας και την πίεση για εκτέλεση. Ο κίνδυνος της αυτοματοποίησης είναι γενικά μεγαλύτερος για εργασίες που απαιτούν χαμηλότερες δεξιότητες και εκτελούνται κυρίως από νεότερους εργαζόμενους. Στη Γερμανία, το ποσοστό των δραστηριοτήτων με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματισμού αντιστοιχεί στο 28,7% της απασχόλησης. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι χαμηλότερος στο 27%.

Λόγω αυτών των κινδύνων και της ραγδαίας εξέλιξης, απαιτείται αποφασιστική πολιτική δράση, ιδίως όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Για παράδειγμα, υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το εάν η υφιστάμενη νομοθεσία όσον αφορά την ίση μεταχείριση, την προστασία δεδομένων και άλλα παρόμοια πρέπει να προσαρμοστεί λόγω της ευρείας χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. «Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ έχουν αναπτύξει εθνικές στρατηγικές τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες συχνά τονίζουν τη σημασία των δεξιοτήτων γενικά, αλλά δεν προτείνουν πάντα συγκεκριμένα μέτρα προσόντων», εξήγησε ο οργανισμός.

Ο οργανισμός πιστεύει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κοινωνικός διάλογος είναι σημαντικοί για την υποστήριξη των εργαζομένων και των εταιρειών στη μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη. «Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η συμμετοχή των εργαζομένων έχει θετική επίδραση στις συνθήκες εργασίας και την απόδοση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στη Γερμανία, περισσότεροι από τους μισούς (57%) των εργοδοτών που έχουν εισαγάγει την τεχνητή νοημοσύνη δήλωσαν ότι συμβουλεύονται υπαλλήλους ή εκπροσώπους των εργαζομένων όταν χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες. Αυτό συγκρίνεται με ένα μέσο όρο 47% στις επτά χώρες του ΟΟΣΑ που συμμετείχαν στην έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments