Global News

Le Monde: 11 χώρες του ΝΑΤΟ θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στα F –16

Le Monde: 11 χώρες του ΝΑΤΟ θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στα F –16

Πηγή Φωτογραφίας: USNews.com

Έντεκα συμμαχικές χώρες θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τον Αύγουστο, δήλωσε ο Δανός υπουργός Άμυνας Troels Lund Poulsen από το Βίλνιους.

Το εκπαιδευτικό κέντρο θα εγκατασταθεί στη Ρουμανία, πρόσθεσε ο Ολλανδός συνάδελφός του, Kajsa Ollogren, μετά από συνεδρίαση σε υπουργικό επίπεδο που πραγματοποιήθηκε στη λιθουανική πρωτεύουσα, όπου λαμβάνει χώρα η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Δανία και η Ολλανδία μοιράζονται την ηγεσία της συμμαχίας μεταξύ ένδεκα χωρών που ήταν πρόθυμες να προσφέρουν αυτές τις συσκευές στην Ουκρανία για την άμυνά της. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksí Réznikov, ο οποίος έφτασε στο Βίλνιους την Τρίτη για να παρακολουθήσει τις συναντήσεις, επιβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter την υπογραφή του Μνημονίου που επισημοποιεί τον συνασπισμό των χωρών που είναι πρόθυμες να προσφέρουν τα F-16 τους.

«Ουκρανοί πιλότοι, τεχνικοί και προσωπικό υποστήριξης θα συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα», έγραψε ο Ρέζνικοφ, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, όπου επισημαίνει επίσης τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και άλλοι τύποι πολεμικών αεροσκαφών. Τον περασμένο Μάιο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «διαβεβαίωσε απόλυτα» ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα λάβει το Κίεβο δεν θα επιτεθούν στο ρωσικό έδαφος,  δήλωσε την Κυριακή ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, αφού ενέκρινε την παράδοση αυτών των μαχητικών.

«Ο Ζελένσκι με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να εισέλθουν σε ρωσικό γεωγραφικό έδαφος, αλλά θα μπορούν να το κάνουν όπου υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία και στην περιοχή», είπε ο Μπάιντεν στην τελευταία σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments