Κοσσυφοπέδιο: Μειώνει την αστυνομία στα σερβικά σύνορα
Το Κοσσυφοπέδιο θα μειώσει την παρουσία των αστυνομικών του κατά 25% στο βόρειο τμήμα της χώρας, που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Σέρβους. Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πρίστινα.
Πιο συγκεκριμένα, το μέτρο χρησιμεύει για να αμβλύνει την ένταση μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ του μεσολαβητή της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ και του εκπροσώπου της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι στην Μπρατισλάβα στις αρχές της εβδομάδας. Η μερική έκπτωση θα εφαρμοστεί σε δύο εβδομάδες. Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν θα λάβει μέτρα που θα κλιμακώσουν την τεταμένη κατάσταση στο βορρά. Μετά τη θερινή περίοδο επρόκειτο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές σε τέσσερις δήμους. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου σε επίπεδο διαπραγματεύσεων έχει επίσης προγραμματιστεί να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες .
Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αποσχίστηκε από τη Σερβία και κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, είναι σχεδόν αποκλειστικά αλβανικό. Οι περίπου 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου περιλαμβάνουν περίπου 120.000 Σέρβους, οι οποίοι ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας και αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού εκεί. Η γειτονική Σερβία, από την κυριαρχία της οποίας το Κοσσυφοπέδιο απελευθερώθηκε το 1999 με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της πρώην επαρχίας της.
Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο, οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μποϊκόταραν τις δημαρχιακές εκλογές. Οι Αλβανοί εκλέχθηκαν σε τέσσερις δήμους με πολύ χαμηλή συμμετοχή. Για την ορκωμοσία της στα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση στην Πρίστινα είχε στείλει την ειδική αστυνομία βόρεια. Τότε υπήρξαν σοβαρές ταραχές, ειδικά στην πόλη Zvecan. Το ΝΑΤΟ είπε ότι 93 στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τραυματίστηκαν και 52 Σέρβοι. Το ΝΑΤΟ έχει περίπου 4.000 στρατιώτες που σταθμεύουν στη βαλκανική χώρα για να διατηρήσουν την ειρήνη.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν κυρίως τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι για το ξέσπασμα της βίας. Από τη σκοπιά τους, υποστηρίζεται ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από την ορκωμοσία του νέου δημάρχου και τη συναφή αστυνομική προστασία. Οι δυτικοί εταίροι της μικρής βαλκανικής δημοκρατίας επέβαλαν κυρώσεις στην κυβέρνηση στην Πρίστινα. Αυτό περιλαμβάνει την προσωρινή παρακράτηση της οικονομικής βοήθειας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας