Ο ηγέτης της Μειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Μιτς ΜακΚόνελ, αποχώρησε από το στρατόπεδο Μενέντεζ και δηλώνει ότι δεν είναι πλέον αντίθετος στην πώληση F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Αιτία είναι η απόφαση της Τουρκίας να πει το “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο ΜακΚόνελ δήλωσε στο Punchbowl News ότι υποστήριξε την αναστολή της πώλησης, την οποία είχε προτείνει και στηρίξει ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων μπορεί να μπλοκάρει μονομερώς μεγάλες πωλήσεις.
Ο Μενέντεζ δεν έχει μεν ακόμη αλλάξει τη στάση του, παρουσιάζεται ωστόσο τις τελευταίες ώρες πιο διαλλακτικός, λέγοντας στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι χρειάζεται διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η γειτονική Ελλάδα θα έχει “ποιοτικό πλεονέκτημα” στρατιωτικώς στην περιοχή. Η αντίθεση από τον ΜακΚόνελ βασίστηκε, όμως αποκλειστικά στην άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, το οποίο απαιτεί ομόφωνη ψηφοφορία για την ένταξη νέων χωρών.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας από τους δύο ηγέτες που έθεσαν όμηρο των επιδιώξεών τους την υποψηφιότητα της Σουηδίας, αλλά συμφώνησε να υποχωρήσει, μία πολιτική κυβίστηση που προκάλεσε αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο και στην αντιπολίτευση, αλλά και στο στρατόπεδο των εταίρων του, των Γκρίζων Λύκων.
Η ανακοίνωση, η οποία ήρθε την παραμονή της ετήσιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, άφησε την Ουγγαρία ως τη μοναδική χώρα που αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας. Η Βουδαπέστη απέσυρε την αντίθεσή της λίγες ώρες αργότερα, μην έχοντας πάρει κάτι από τα επιδιωκόμενα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο Βίκτορ Ορμπάν αποτελεί εντολοδόχο του Ερντογάν εντός Ευρώπης.
Τα κοινοβούλια και των δύο χωρών πρέπει τώρα να επικυρώσουν την είσοδο της Σουηδίας στη συμμαχία για να γίνει επίσημη.
“Είμαι ενθαρρυμένος που ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Όρμπαν συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας”, είπε ο ΜακΚόνελ σε ομιλία του την Τρίτη. “Και ανυπομονώ για ταχεία δράση από το τουρκικό και το ουγγρικό κοινοβούλιο”.
Ο ΜακΚόνελ, μια από τις πιο δυνατές φωνές στα θέματα Άμυνας στη Γερουσία, επαίνεσε τη Σουηδία, για το ότι έχει έναν “ήδη ικανό” στρατό ενώ προέτρεψε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη συμβολή τους στην Άμυνα. Αν και ο ηγέτης της μειοψηφίας δεν μπορούσε να εμποδίσει την πώληση F-16 στην Τουρκία, η αντίθεσή του κλιμάκωσε την πίεση του Κογκρέσου στην Τουρκία, η οποία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της.