Κόσμος

Ο Ζελένσκι ζητεί εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη χώρα του στο δρόμο προς την ένταξη στη Συμμαχία

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει το ΝΑΤΟ για τις φιλοδοξίες της χώρας του να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη χώρα του στο δρόμο προς την ένταξη στη Συμμαχία, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, οι ηγέτες της οποίας απέφυγαν αυτήν την Τρίτη να καλέσουν επίσημα το Κίεβο να ενταχθεί στη Συμμαχία. .

«Έχουμε τρεις προτεραιότητες στην ατζέντα μας: η πρώτη είναι τα πακέτα όπλων, η επόμενη είναι η πρόσκληση για ένταξη, η οποία θα γίνει όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις και η τρίτη είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας στο δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης, κατά την πρόσβαση στον χώρο της συνόδου κορυφής στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ διαμηνύθηκε ότι , η Συμμαχία θα είναι «σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι προϋποθέσεις».

«Από ό,τι ακούμε και καταλαβαίνουμε σήμερα, θα λάβουμε αυτήν την πρόσκληση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας», είπε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής σχετικά με το σημείο της δήλωσης που αναφέρεται στην Ουκρανία/

Ο Ζελένσκι εξήγησε ότι θα προσπαθήσει να καταλάβει σήμερα τι σημαίνει ακριβώς η εγκεκριμένη φόρμουλα για τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. «Θέλω να μιλήσουμε για όλα αυτά με τους εταίρους μας», εξήγησε.

Η συζήτηση για τις προϋποθέσεις

Παρουσιάζοντας τη δήλωση χθες, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξήγησε ότι οι συνθήκες που επιβάλλονται επηρεάζουν τον εκσυγχρονισμό των θεσμών άμυνας και ασφάλειας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Αυτά ήταν ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν σε όλες τις διευρύνσεις του ΝΑΤΟ γιατί θέλουμε καλή διακυβέρνηση, σύγχρονους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας και διαλειτουργικούς στρατούς με το ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας είπε επίσης ότι πιστεύει ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, «δεν είναι η ώρα να γίνει η Ουκρανία πλήρες μέλος της Συμμαχίας».

Τόνισε, από την άλλη, ότι για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν από σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο όρος «πρόσκληση» περιλαμβάνεται ως «μέρος της γλώσσας» για να μιλήσουμε για την Ουκρανία και η απαίτηση του «σχεδίου δράσης για την ένταξη» είναι οδικός χάρτης για τη μελλοντική είσοδο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, αυτό το βήμα σημαίνει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μετατραπεί από διαδικασία «δύο βημάτων» σε διαδικασία «ενός βήματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο