Ρωσία σιτηρά: Γιατί κινδυνεύει το Επισιτιστικό Πρόγραμμα σε ενδεχόμενη αποχώρησή της
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οι ανησυχίες αυξάνονται για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν θα παρατείνει τη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επιτρέπει τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε μέρη του κόσμου που παλεύουν με την πείνα, με τα πλοία να μην κατευθύνονται πλέον στα λιμάνια της εμπόλεμης χώρας στη Μαύρη Θάλασσα και τις εξαγωγές τροφίμων να μειώνονται.
Σύμφωνα με το Associated Press, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη διαπραγματεύτηκαν την επαναστατική συμφωνία πέρυσι το καλοκαίρι για την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, μαζί με μια ξεχωριστή συμφωνία με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση των αποστολών τροφίμων και λιπασμάτων της.
Η Μόσχα επιμένει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι εξάγει ποσότητες – ρεκόρ σιταριού. Ρώσοι αξιωματούχοι λένε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν λόγοι για την παράταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί για τέταρτη φορά τη Δευτέρα. Είναι κάτι με το οποίο έχουν απειλήσει και στο παρελθόν – και στη συνέχεια έχουν προχωρήσει δύο φορές στην παράταση της συμφωνίας για δύο μήνες αντί για τέσσερις μήνες που προβλέπει η συμφωνία.
Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν την εύθραυστη συμφωνία άθικτη, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο μεγάλοι προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, φυτικών ελαίων και άλλων προϊόντων διατροφής στα οποία βασίζονται χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και μέρη της Ασίας. Έχει επιτρέψει στην Ουκρανία να στείλει 32,8 εκατ. μετρικούς τόνους (36,2 εκατ. τόνους) σιτηρών, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Η συμφωνία βοήθησε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των προϊόντων διατροφής, όπως το σιτάρι, μετά την εκτίναξή τους σε επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή πέρυσι, αλλά η ανακούφιση αυτή δεν έφτασε στο τραπέζι των καταναλωτών.
Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά θα αποκόψει μια σημαντική πηγή βοήθειας από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για χώρες που κινδυνεύουν από λιμό, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία και το Αφγανιστάν, και θα επιδεινώσει τα προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας σε ευάλωτα μέρη που παλεύουν με συγκρούσεις, οικονομικές κρίσεις και ξηρασία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας