Nέα της αγοράς

Σε ποιες χώρες κοστίζουν πανάκριβα τα διαβατήρια και οι βίζες – Η θέση της Ελλάδας

Σε ποιες χώρες κοστίζουν πανάκριβα τα διαβατήρια και οι βίζες – Η θέση της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Δεν έχει σημασία το ύψος του προϋπολογισμού σας, ορισμένα έξοδα είναι αναπόφευκτα ειδικά όταν πρόκειται για ταξίδια

Δεν έχει σημασία το ύψος του προϋπολογισμού σας, ορισμένα έξοδα είναι αναπόφευκτα ειδικά όταν πρόκειται για ταξίδια. Τα πιο βασικά από αυτά είναι οι δαπάνες για τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα – το διαβατήριό σας, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνετε συνήθως κάθε δέκα χρόνια (ανάλογα με τη χώρα), και τις βίζες που εκδίδονται για τουριστικούς λόγους, εργασία ή σπουδές, εάν η χώρα που επισκέπτεστε τις απαιτεί.

Καταγράφοντας το κόστος για τα διαβατήρια και τις βίζες από όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ σε όλο τον κόσμο, το “William Russell” τις κατέταξε με βάση το πόσο χρεώνουν τα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η λίστα με τα φθηνότερα και ακριβότερα διαβατήρια

Η λίστα διαμορφώθηκε σε σχέση με τις χρεώσεις που θα κάνει ένας ενήλικας για να εκδώσει διαβατήριο ΗΠΑ, καθώς τα κόστη μπορεί να είναι διαφορετικά αν εκδώσετε διαβατήριο σε κάποια πρεσβεία ή σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα στην κορυφή της λίστας με το πιο ακριβό διαβατήριο είναι η Αυστραλία, η οποία χρεώνει τους πολίτες 218 ευρώ για να το εκδώσουν και έχει ισχύ δέκα χρόνια.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Μεξικό, κοστολογόντας τα εν λόγω έγγραφα 161 ευρώ και στην τρίτη θέση είναι η Ελβετία όπου για ένα διαβατήριο χρεώνουν 133 ευρώ. Και στις δύο προαναφερθείσες χώρες τα διαβατήρια έχουν δεκαετή ισχύ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πέμπτη θέση με το ακριβότερο διαβατήριο για τους πολίτες της, χρεώνοντας 123 ευρώ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα βρίσκονται επτά θέσεις πιο κάτω κατέχοντας και οι δύο χώρες το 12ο ακριβότερο διαβατήριο, το οποίο κοστίζει 95 ευρώ.

Στο άλλο άκρο της λίστας, η χώρα με το φθηνότερο διαβατήριο είναι η Τσεχία, η οποία χρεώνει μόλις 26 ευρώ με ισχύ δέκα χρόνια. Ακολουθεί αμέσως μετά η Λετονία που χρεώνει 27 ευρώ και η Ισπανία που χρεώνει 31 ευρώ, και πάλι αμφότερες για ένα δεκαετές διαβατήριο.

Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες τουριστικές βίζες

Οι τουριστικές βίζες χρησιμοποιούνται για διάφορους ταξιδιωτικούς λόγους, όπως διακοπές, επίσκεψη στην οικογένεια ή σε φίλους, εθελοντική εργασία ή αν επισκέπτεστε μια χώρα για ιατρικούς λόγους.

Στην κορυφή της λίστας των χωρών με την πιο ακριβή τουριστική βίζα βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μέσο κόστος από χώρα σε χώρα 120 ευρώ. Παράλληλα με τις τυπικές απαιτήσεις για την τουριστική βίζα, μπορεί επίσης να ερωτηθείτε σχετικά με τον σκοπό του ταξιδιού σας και να σας ζητηθεί να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για την εργασία σας, την οικογένειά σας στη χώρα και ότι μπορείτε να καλύψετε τα έξοδα της επίσκεψής σας.

Η Νέα Ζηλανδία έρχεται δεύτερη, χρεώνοντας κατά μέσο όρο 100 ευρώ για μια τουριστική βίζα, αλλά μπορείτε να συμπεριλάβετε τον σύντροφό σας και τυχόν εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας κάτω των 19 ετών στην ίδια αίτηση. Η Αυστραλία βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Ν. Ζηλανδία με μέση χρέωση 85 ευρώ για την τουριστική της βίζα – αν και θα πρέπει επίσης να πληροίτε τις “προϋποθέσεις” της για να μπορέσετε να την επισκεφθείτε. Αυτές περιλαμβάνουν έναν έλεγχο για να διαπιστωθεί αν έχετε ποινικό μητρώο με επίκεντρο τα αδικήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία, τη λαθραία διακίνηση ή εμπορία ανθρώπων και την παρενόχληση.

Ο Καναδάς καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με μέσο κόστος βίζας 54 ευρώ και ακριβώς πίσω του στην έκτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, χρεώνοντας κατά μέσο όρο 44 ευρώ για να επισκεφθείτε τις ακτές του.

Στο άλλο άκρο της κατάταξης βρίσκεται η Νότια Κορέα, η οποία χρεώνει κατά μέσο όρο 3 ευρώ για μια τουριστική βίζα. Δεν είναι πολύ πιο ακριβή η Τουρκία, η οποία χρεώνει κατά μέσο όρο 12 ευρώ για την τουριστική της βίζα. Δεν απαιτούν όλες οι χώρες βίζα για να εισέλθετε στην Τουρκία – στην πραγματικότητα, 91 χώρες δεν χρειάζονται βίζα, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας, ωστόσο, η διαμονή σας έχει περιορισμό από 30 έως 90 ημέρες ανάλογα με το κράτος καταγωγής σας.

Μόνο 2 δολάρια ακριβότερη είναι η βίζα του Ισραήλ, με μέσο κόστος 14 ευρώ. Λάβετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι μαζί με τη βίζα σας θα πρέπει να προσκομίσετε είτε απόδειξη της κράτησης του ξενοδοχείου σας είτε επιστολή πρόσκλησης αν επισκέπτεστε φίλους ή συγγενείς.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση με το κόστος για την τουριστικά βίζα να φτάνει τα 34 ευρώ.

Η φθηνότερη και η ακριβότερη βίζα εργασίας

Σε αντίθεση με τις ειδικές βίζες για ψηφιακούς νομάδες, οι παραδοσιακές βίζες εργασίας προσφέρονται σε άτομα που εργάζονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη χώρα της επιλογής τους, συχνά με τη δυνατότητα παράτασης όσο παραμένουν εκεί.

Η χώρα με το υψηλότερο κόστος από χώρα σε χώρα για την έκδοση βίζας εργασίας είναι η Κολομβία, με μέσο όρο 280 ευρώ. Για να εργαστείτε στην Κολομβία θα χρειαστείτε βίζα τύπου TP-4, η οποία λειτουργεί ως βίζα εισόδου και άδεια εργασίας και ισχύει αρχικά για τρία χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης επ’ αόριστον.

Το Μεξικό έρχεται στη δεύτερη θέση με μέση χρέωση βίζας εργασίας 232 ευρώ. Θα χρειαστείτε βίζα προσωρινής διαμονής παράλληλα με τη βίζα εργασίας, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση ως ιδιώτης. Αντ’ αυτού, ο εργοδότης σας θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για τη βίζα εργασίας εκ μέρους σας, αλλά πρώτα πρέπει να εγγραφεί στο Εθνικό Κέντρο Μετανάστευσης.

Τρίτη πιο ακριβή είναι η Αυστραλία, με μέση χρέωση 213 ευρώ για μια βίζα εργασίας. Πριν κάνετε αίτηση, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποια χρειάζεστε, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ διαφορετικοί τύποι βίζας εργασίας στην Αυστραλία!

Η χώρα με το χαμηλότερο κόστος βίζας εργασίας είναι το Ισραήλ, χρεώνοντας κατά μέσο όρο μόλις €44. Εάν εργάζεστε για λιγότερο από 30 ημέρες, θα χρειαστείτε βίζα εργασίας Β/1, αλλά εάν σκοπεύετε να μείνετε περισσότερο θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για πλήρη άδεια εργασίας, την οποία μπορείτε να ζητήσετε ταυτόχρονα με τη βίζα.

Μόνο ελάχιστα ευρώ επιπλέον, η μέση χρέωση για την έκδοση βίζας εργασίας στην Ελβετία ανέρχεται σε μόλις 52 ευρώ. Γνωστή ως μία από τις πιο ακριβές χώρες για να ζήσει κανείς, αλλά και με τους υψηλότερους μισθούς, η Ελβετία εφαρμόζει μια πολιτική “ανοιχτών θυρών”, όπου μπορείτε να την επισκεφθείτε για έξι μήνες για να αναζητήσετε εργασία χωρίς να χρειάζεστε βίζα για τους τρεις πρώτους μήνες. Στη συνέχεια, μπορείτε να λάβετε μια προσωρινή άδεια παραμονής που ισχύει για άλλους τρεις μήνες, εφόσον μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε τα χρήματα για να συντηρήσετε τον εαυτό σας.

Η χώρα με την τρίτη φθηνότερη βίζα εργασίας είναι η Ισπανία, με μέσο κόστος 54 ευρώ. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για βίζα εργασίας μόνο εφόσον υπάρχει ήδη επίσημη επαγγελματική πρόταση- ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την αίτηση της βίζας σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments