Nέα της αγοράς

Στα €13,4 δισ. οι προσφορές για το 15ετές – Η Ελλάδα αντλεί €3,5 δισ

Στα €13,4 δισ. οι προσφορές για το 15ετές – Η Ελλάδα αντλεί €3,5 δισ
Στα 13,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προσφορές για το νέο 15ετές ομόλογο

Στα 13,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προσφορές για το νέο 15ετές ομόλογο, με το τελικό επιτόκιο να ορίζεται στις 125 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή  στο 4,464%, από 130 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (3,2%), δηλαδή κοντά στο 4,5%, που ήταν το αρχικό. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,375%. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. ευρώ να είναι “νέο χρήμα”, και το 1,5 δισ. ευρώ να αφορά την αναταλλαγή ομολόγων στην οποία προχώρησε παράλληλα με την έκδοση.

Στόχος ήταν η κεφαλαιοποίηση του θετικού μομέντουμ που καταγράφεται γύρω από την Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, η υλοποίηση της δέσμευσης για συνεχή παρουσία στις αγορές αλλά και η υλοποίηση του σχεδίου του ΟΔΔΗΧ για μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών, και άρα της πρόωρης μείωσης του χρέους, κάτι που θα επιτευχθεί με την ανταλλαγή δύο ομολόγων που λήγουν στην επόμενη διετία.

Από τα 13,4 δισ. ευρώ των προσφορών, τα 11,6 δισ. ευρώ αποτελούν νέα κεφάλαια σε μετρητά, και το 1,8 δισ. ευρώ αφορά την ανταλλαγή των ομολόγων.

Οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα ανέλαβαν να “τρέξουν” και τις δύο διαδικασίες, οι οποίες και ενισχύουν τις πιθανότητες η Ελλάδα να ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα.

To timing της έκδοσης του νέου 15ετούς έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Αν και τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει σημαντική υπεραπόδοση φέτος, φτάνοντας μάλιστα πολύ κοντά στα ισπανικά και διαπραγματεύονται πλέον σταθερά κάτω από τα ιταλικά ομόλογα, ωστόσο η νομισματική σύσφιγξη θα συνεχιστεί έως και τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον με δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα είναι σίγουρα ακριβότερο το φθινόπωρο.

Άλλωστε έχει ήδη κινηθεί ανοδικά αυτόν τον μήνα, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται στο 4,03% από 3,5% που ήταν στα τέλη Ιουνίου. Παράλληλα, ανοδικά εκτιμάται πως θα κινηθούν και τα spreads.

Επιπλέον, αν και η Ελλάδα “δικαιούται” την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναγνωρίζεται ευρέως από τους αναλυτές, κανείς δεν ξέρει πώς θα κινηθούν οι οίκοι.

Οπότε ο ΟΔΔΗΧ λειτουργεί proactively και βγαίνει τώρα στις αγορές, έστω και αν έχει καλύψει πλέον τον αρχικό στόχο της εκδοτικής δραστηριότητας που έχει προγραμματιστεί για φέτος. Ειδικότερα, με τα 3,5 δισ. ευρώ που είχαν αντληθεί κατά την έξοδο στις αγορές τον Ιανουάριο με το νέο 10ετές, τα 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 5ετούς τον Μάρτιο και τα 900 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν από της δημοπρασίες του β’ τριμήνου, ο ΟΔΔΗΧ ήδη πριν τα μέσα του έτους, και πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών, είχε αντλήσει συνολικά 6,9 δισ. ευρώ καλύπτοντας σχεδόν πλήρως το δανειακό πρόγραμμα των 7 δισ. ευρώ για το 2023. Επιπλέον, το β’ εξάμηνο θα προχωρήσει σε τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων, στις 19 Ιουλίου, στις 20 Σεπτεμβρίου, στις Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε και στην ανταλλαγή του τίτλου λήξης 2/4/2024 με απόδοση 3,450% ύψους 2,5 δισ. ευρώ και του τίτλου λήξης 15/2/2025 με απόδοση 3,375% ύψους 3 δισ. ευρώ 2018,  με τιμή 100,15.

Ουσιαστικά ο ΟΔΔΗΧ προεξοφλεί έτσι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κάτι που μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου στην επόμενη διετία.

Το 2024 και το 2025 οι αποπληρωμές διαμορφώνονται στα 18-19 δισ. ευρώ. Με την ανταλλαγή των δύο ομολόγων (1,5 δισ.ευρώ) και την πληρωμή πρόωρα των δύο δόσεων GLF (5,4 δισ. ευρώ), οι χρηματοδοτικές ανάγκες της διετίας θα “πέσουν” κοντά στα 11 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments