Policy Briefs

Μάστιγα οι απείθαρχοι επιβάτες στα αεροπλάνα

Μάστιγα οι απείθαρχοι επιβάτες στα αεροπλάνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Επιθετικά, μεθυσμένα ή ακόμα και βίαια άτομα αντιπροσωπεύουν έναν εφιάλτη για τις αεροπορικές εταιρείες και τους γείτονές τους στην καμπίνα. Παρά την αυξημένη καταστολή, το κύμα των απείθαρχων επιβατών δεν έχει υποχωρήσει μετά την υγειονομική κρίση.

Πέρα από τα ιογενή βίντεο ταξιδιωτών που «πέφτουν στην ουρά», οι στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε «  ένα περιστατικό (που συνδέεται με έναν μη συνεργάσιμο επιβάτη) κάθε 568 πτήσεις το 2022, σε σύγκριση με ένα περιστατικό κάθε 835 πτήσεις το 2021 », σύμφωνα με την κύρια διεθνή ένωση αεροπορικών εταιρειών, Iata.

Το ποσοστό μη συμμόρφωσης με τους κανόνες επί του αεροσκάφους «  είχε μειωθεί μετά τη λήξη της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στις περισσότερες πτήσεις, αλλά άρχισε να αυξάνεται ξανά κατά τη διάρκεια του 2022 και έκλεισε το έτος κατά 37% σε σύγκριση με το 2021», προσθέτει η οργάνωση.

Μεταξύ των πιο συχνών περιστατικών: αναμμένα τσιγάρα ή ατμιστές, άρνηση κουμπώματος και πολλές χειραποσκευές, σύμφωνα με την Iata.

Οι σωματικές επιθέσεις παραμένουν «  πολύ σπάνιες » (μία κλοπή στις 17.200), αλλά έχουν αυξηθεί κατά 61% σε ένα χρόνο.

Αυτό το φαινόμενο των απείθαρχων επιβατών, «παξί» στην ορολογία των επαγγελματιών των αεροπορικών εταιρειών, «εξερράγη» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 2021, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) κατέγραψε σχεδόν 6.000 περιστατικά, δέκα φορές περισσότερα από το 2017.

«  Ήταν μια εποχή τρέλας », θυμάται ο Robin Hayes, γενικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας JetBlue, το φαινόμενο να συνδέεται σύμφωνα με τον ίδιο με τη χρήση της μάσκας «  γίνεται ζήτημα πολιτικής άποψης » στις Ηνωμένες Πολιτείες. ”  Έχει μειωθεί πολύ από τότε που καταργήθηκε ο κανόνας “, αλλά το ποσοστό περιστατικών παραμένει υψηλότερο από το 2019, είπε.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυτά τα περιστατικά παρέμειναν σχεδόν διπλάσια κατά μέσο όρο από ό,τι πριν από την υγειονομική κρίση, σύμφωνα με την FAA η οποία δηλώνει «  μηδενική ανοχή » και επέβαλε σωρευτικά πρόστιμα ύψους 8,4 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. , με τους δύστροπους επιβάτες να κινδυνεύουν επίσης ποινική δίωξη.

Για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), το ποσοστό περιστατικών έχει μειωθεί από την κορύφωση της πανδημίας, αλλά η σοβαρότητά τους «  φαίνεται να έχει αυξηθεί σημαντικά ».

Οι λόγοι που αναφέρονται συχνότερα για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά ορισμένων ταξιδιωτών: το άγχος που ενυπάρχει στα ταξίδια, ο μειωμένος προσωπικός χώρος, η απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά και η κατάχρηση αλκοόλ.

Τον Φεβρουάριο του 2022 στην Καγιέν, κατά τη διάρκεια μιας δίκης για βία σε ένα αεροπλάνο που συνέδεε το Παρίσι με τη Γουιάνα, ένας αεροσυνοδός της Air Caraïbes κατέθεσε την κατάσχεση τουλάχιστον 31 φιαλών αλκοόλ κατά την επιβίβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments