Ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα, εκμεταλλευόμενοι και το «θετικό» μομέντουμ που επικρατεί το τελεταίο διάστημα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Απόσπασμα από τον διάλογο των δύο ανδρών καταγράφηκε μάλιστα και σε ζωντανή μετάδοση.«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.«Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι είχε προηγηθεί
Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε ύφεση μετά από μια μακρά περίοδο έντασης. Ήταν τον Φεβρουάριο που ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά και η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας σταμάτησε. Με τις δύο χώρες να βρίσκονται μπροστά σε εκλογές και την ανανέωση της θητείας και των δύο, πιστεύεται ότι η συζήτηση έχει κυλήσει σε πιο ήρεμα νερά, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Ενδεικτικό του ευνοϊκού κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι τα σημερινά τουρκικά πρωτοσέλιδα, τα οποία αναφέρονται στην αισιοδοξία απέναντι στις συνομιλίες και στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από την έναρξη της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, κάνοντας λόγο για “θερμό μήνυμα”.
Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει σε μια “θετική ατζέντα” – συνεργασία σε τομείς όπως το διμερές εμπόριο, το μεταναστευτικό, η ενέργεια και η οικονομία – και γίνεται όλο και πιο σίγουρη για τα επόμενα βήματα. Ελπίζουν επίσης να επαναλάβουν τις άτυπες συνομιλίες, οι οποίες έχουν παγώσει από την 64η σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών τον Φεβρουάριο του 2022. Σε αυτό το θέμα, η Τουρκία πρέπει να απομακρυνθεί από την αναθεωρητική σκέψη της προηγούμενης εποχής, η οποία επικεντρώθηκε στη “γαλάζια πατρίδα” και την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού. Και, φυσικά, τη συνέχιση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σε αυτή την πρώτη φάση, ως ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος θεωρείται η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, η απουσία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και η διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο αποτελούν προϋποθέσεις για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας