Ετήσιο μπόνους ένας μισθός με τις νέες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay
Στους μεγάλους κερδισμένους των νέων παρεμβάσεων της κυβέρνησης βρίσκονται οι 663.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% στα μισθολόγια και περίπου 10,5% αύξηση στις απολαβές.
Οι νέες ρυθμίσεις, μαζί με τις αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, δίνουν μέσο ετήσιο μπόνους πάνω από έναν μισθό. Περισσότερο ευνοούμενοι, με το νέο μισθολόγιο, είναι όσοι έχουν παιδιά και τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα συνοδεύεται και με αυξήσεις σε μια σειρά από επιδόματα, όπως οικογενειακή παροχή, θέσης ευθύνης, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.
Οι παρεμβάσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.
Επιπλέον, εφαρμόζονται αυξήσεις στις αποδοχές των πανεπιστημιακών κατ΄ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ αλλά και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.
Οφελος
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, από τον συνδυασμό των αυξήσεων, ανέρχεται σε πάνω από 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά. Αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, τότε το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.
Σε αυτά συγκαταλέγονται η κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.ά.
«Με το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας που είναι άμεσης εφαρμογής, εκείνες δηλαδή που θα ισχύσουν είτε από τώρα είτε από 1ης Ιανουαρίου 2024», δήλωσε κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, έχουν ιδιαίτερη μέριμνα για τους χαμηλόμισθους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος τόνισε ότι η αναπροσαρμογή του μισθολογίου του δημόσιου τομέα ευνοεί ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, τους νεοπροσλαμβανόμενους, τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και όσους έχουν θέση ευθύνης «προσβλέποντας τόσο στη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας».
Παράδειγμα Για παράδειγμα, υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με δύο παιδιά θα λάβει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δύο τέκνα. Το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.440 ευρώ μεικτά ή 893 ευρώ καθαρά.
Η ποσοστιαία αύξηση των εισοδημάτων του ξεπερνά το 12%. Για έναν λέκτορα με δύο παιδιά και με αποδοχές 1.889 ευρώ (μέχρι 31/12/2022) η αύξηση του μισθού του θα ανέλθει στα 2.208 ευρώ λόγω και της επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης. Στην αύξηση αυτή συμπεριλαμβάνεται η οριζόντια αύξηση 70 ευρώ καθώς και η αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δύο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ). Η συνολική αύξηση των αποδοχών του από όλα τα παραπάνω ξεπερνά το 16,8%.
Από τον Ιανουάριο:
• Αυξάνεται κατά 70 ευρώ μεικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Οσοι εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο (463.000) και στα ειδικά μισθολόγια (200.000). Δημοσιονομικό κόστος 557,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
• Τα ποσά της οικογενειακής παροχής που λαμβάνουν 334.000 δημόσιοι υπάλληλοι αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Δημοσιονομικό κόστος 155 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
• Το επίδομα θέσης ευθύνης που λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι αυξάνεται 30%. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και τα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ. Για παράδειγμα, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα. Δημοσιονομικό κόστος 51,6 εκατ. ευρώ κατ’ έτος σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”.
• Το ειδικό επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα. Δημοσιονομικό κόστος 20,2 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
• Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 σε 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Δημοσιονομικό κόστος 7,7 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
• Αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 7/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και η οποία αναλύθηκε παραπάνω.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας