Πολιτική

Σύνοδος ΝΑΤΟ Μητσοτάκης: Ποιους ηγέτες συνάντησε ο πρωθυπουργός

Σύνοδος ΝΑΤΟ Μητσοτάκης: Ποιους ηγέτες συνάντησε ο πρωθυπουργός
Ήταν οι πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Στην ιστορική, αλλά και κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν η πρώτη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας μετά την εκλογική του νίκη. Η Σύνοδος αποτέλεσε ευκαιρία για σημαντικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες.

Το θέμα Μπελέρη στο τραπέζι με τον Έντι Ράμα

Την πρώτη μέρα της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στην πρώτη τους επαφή μετά τη σοβαρή κρίση που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η σύλληψη του ομογενούς νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει προφυλακισμένος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εμφατικά για την επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

Ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Μαυροβούνιο

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatovic.  Συμφώνησαν να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προς την υποστήριξη της προόδου της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, έγινε η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση. Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει «διάθεση και των δύο για επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχουμε πλέον έναν πιο σαφή και οδικό χάρτη για το πως θα κινηθούμε».

Θερμό κλίμα με Μαρκόν

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα -με τα χαμόγελα να ξεχωρίζουν- και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments