Policy Briefs

Ευρωβουλευτές: Ευρωπαϊκή έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο

Ευρωβουλευτές: Ευρωπαϊκή έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την επανίδρυση μιας ευρωπαϊκής αποστολής έρευνας και διάσωσης (SAR) στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά από μια σειρά θανατηφόρων ναυαγίων στην περιοχή.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες καλεί τα κράτη μέλη και την Frontex να παράσχουν επαρκείς ικανότητες όσον αφορά τα σκάφη, τον εξοπλισμό και το προσωπικό που είναι αφιερωμένο στην έρευνα και διάσωση, καθώς και μια πιο προορατική και συντονισμένη προσέγγιση προκειμένου να σωθούν αποτελεσματικά ζωές στη θάλασσα”. Το ψήφισμα υποστήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Αριστερά.

Ζήτησαν επίσης από τις αρχές να κάνουν πλήρη χρήση πλοίων που λειτουργούν από ΜΚΟ και να υλοποιηθεί η αποστολή της ΕΕ από τα κράτη μέλη και τον ευρωπαϊκό οργανισμό διαχείρισης συνόρων Frontex.

Ωστόσο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον είπε στους ευρωβουλευτές την Τετάρτη ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αποτελούν εθνική αρμοδιότητα και δεν ανέφερε τη δυνατότητα σχηματισμού μιας τέτοιας αποστολής της ΕΕ.

“Αν και αυτό είναι εθνική αρμοδιότητα, η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υποστηρίξει την έρευνα και τη διάσωση από τανκς, αεροπλάνα και πλοία που μεταφέρουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. διάσωση”, είπε η Ίλβα Γιόχανσον.

Εν τω μεταξύ, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Frontex υπενθύμισε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera πριν από μια επίσκεψη στην Κατάνια της Σικελίας την Πέμπτη ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αποτελούν αρμοδιότητα του κράτους μέλους.

Η κατάσταση στο έδαφος

Οι αποστολές έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο Θάλασσα αποκάλυψαν έλλειψη συντονισμού των επιχειρήσεων, λόγω της έλλειψης λογοδοσίας των κρατών μελών έναντι του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μεταναστών αναχαιτίζεται από την Λιβυκή Ακτοφυλακή ή άλλες πολιτοφυλακές, οι οποίες τους επιστρέφουν παράνομα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα της Βόρειας Αφρικής. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι διασώσεις ολοκληρώνονται όταν οι επιζώντες αποβιβάζονται σε ασφαλές μέρος.

Οι επιστροφές στη Λιβύη παραβιάζουν την αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία ορίζει ότι «κανείς δεν πρέπει να επιστραφεί σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να υποβληθεί σε βασανιστήρια, σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία ή άλλη ανεπανόρθωτη βλάβη».

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, η Γιόχανσον είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε «έμμεσα» να επενδύσει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, χρηματοδοτώντας την επιτήρηση της Μεσογείου. Έτσι, εάν ένα σκάφος που περιπολεί στη θάλασσα συναντήσει σκάφος σε κίνδυνο, έχει καθήκον να πραγματοποιήσει τη διάσωση.

Η Γιόχανσον ανέφερε επίσης την Ομάδα Επαφής SAR της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στοχεύει να αναπτύξει συστάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

Ωστόσο, η ομάδα δεν προσφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το θέμα που μίλησε στην EURACTIV.

«Η επόμενη συνάντηση της ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, πιθανότατα θα σηματοδοτήσει το τέλος της ομάδας επαφής », είπε η πηγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments