Policy Briefs

Η γερμανική ακροδεξιά θέλει «ελεγχόμενη διάλυση» της Ε.Ε.

Η γερμανική ακροδεξιά θέλει «ελεγχόμενη διάλυση» της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, ετοιμάζεται να καταστήσει την «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ έναν από τους κύριους στόχους του για τις επόμενες ευρωεκλογές. Ο Πρόεδρος της Ομάδας του AfD, Τίνο Chrupalla, δήλωσε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θα ήταν ένας από τους κύριους συμμάχους του.

Στο προτεινόμενο πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί στο συνέδριο του κόμματος στις 29 Ιουλίου, το AfD ζητά «ελεγχόμενη διάλυση» της «εξουσιαστικής ΕΕ» .

“Ζητάμε επαναφορά της Ευρώπης, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες των εθνικών κρατών και να ξαναχτίσουμε τη γέφυρα προς τα ανατολικά “, δήλωσε ο Chrupalla.

Η ΕΕ είναι “μόνο ένας οικονομικός χώρος και πρέπει να παραμείνει έτσι” , πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «μονοπωλεί τις εθνικές αρμοδιότητες χωρίς να μπορεί να αντικαταστήσει το έθνος-κράτος», ενώ είναι ανεπαρκώς δημοκρατική στο βαθμό που η Επιτροπή στερείται νομιμότητας, υποστήριξε.

Ο Chrupalla ανέφερε επίσης τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της παρανομίας της ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών» και οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού και ύφεση.

Το AfD προτείνει την αντικατάσταση της ΕΕ από «μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα βασισμένη στα συμφέροντα, μια ένωση ευρωπαϊκών εθνών» .

Οι «σύμμαχοι» στην Ουγγαρία και την Αυστρία

Η πρόταση του AfD, που θα οδηγούσε ουσιαστικά στην έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, είναι μια μακροχρόνια θέση του κόμματος, του οποίου ο αρχικός στόχος ήταν η διάλυση της νομισματικής ένωσης.

Ήδη κατά τις τελευταίες εκλογές της Bundestag, το AfD έκανε εκστρατεία για την πλήρη διάλυση της Ε.Ε.

Από τότε, ωστόσο, οι θέσεις πολλών ακροδεξιών συμμάχων του στην ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα Identity and Democracy (ID) έχουν αμβλύνει σημαντικά.

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικής Συσπείρωσης της Γαλλίας της Μαρίν Λεπέν, για παράδειγμα, έχει εγκαταλείψει έκτοτε την ιδέα της διάλυσης της ΕΕ και πιέζει για θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ένωσης, την οποία το AfD έκρινε αδύνατη.

Ομοίως, η Λέγκα, το ακροδεξιό ιταλικό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, επιδιώκει επί του παρόντος να γίνει πιο εμφανίσιμο, ενώ δημιουργεί μια ευρεία συμμαχία με τις κεντροδεξιές δυνάμεις για τις επερχόμενες εκλογές και σταδιακά εγκαταλείπει τις ευρωσκεπτικιστικές του ιδέες.

Ωστόσο, ο Chrupalla είναι αισιόδοξος ότι η διάλυση της ΕΕ μπορεί να υλοποιηθεί. Βασίζεται στα δεξιά κόμματα στην Αυστρία και την Ουγγαρία για να το πετύχει.

«Οι προοπτικές [για την εφαρμογή της πρότασης] είναι καλές, καθώς η γενική τάση είναι υπέρ μας », είπε.

Ο Αυστροουγγρικός άξονας

Η Αυστρία και η Ουγγαρία θα ήταν ιδανικοί εταίροι και φυσικοί σύμμαχοι για το AfD.

“Η συνεργασία της Κεντρικής Ευρώπης με την Ουγγαρία και την Αυστρία είναι υψίστης σημασίας για τη Γερμανία “, είπε ο Chrupalla, προσθέτοντας ότι ο Orbán “δείχνει ήδη πώς μπορεί να εφαρμοστεί η πολιτική βάσει συμφερόντων. να λειτουργήσει στην Ευρώπη” .

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι κατηγορείται συχνά για διαφθορά. Ομοίως, το Fidesz του κ. Orbán αναμένεται να λάβει σχεδόν τις μισές ψήφους, ενώ ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του αναμένεται να υστερεί σχεδόν κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Το AfD, από την πλευρά του, επανήλθε πρόσφατα, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με περίπου 20% των ψήφων, ακόμη και μπροστά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Το FPÖ έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στο AfD.

«Βλέπουμε τον δρόμο που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια αρκετά κριτικά και με μεγάλη ανησυχία », δήλωσε στην EURACTIV ο Harald Vilimsky, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του FPÖ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Φυσικά, οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν αν εξακολουθούν να συμφωνούν με την ανάπτυξη [της ΕΕ] ή αν προτιμούν να κινηθούν προς μια κατεύθυνση πιο κοντά στις θεμελιώδεις ιδέες της ολοκλήρωσης, δηλαδή την ειρήνη, την ελευθερία και τον πλούτο» , προστέθηκε.

Ωστόσο, ενώ το Fidesz του Orbán είναι ιδεολογικά κοντά στο AfD, δεν έχει συνδεθεί με καμία ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τότε που αποχώρησε από το κεντροδεξιό ΕΛΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments