Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η Έφη και οι άλλοι

Οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάθε κάλπη που στήνεται, είναι μια διαδικασία δυναμική.

Οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάθε κάλπη που στήνεται, είναι μια διαδικασία δυναμική. Υπάρχουν από τη μια οι συνεργάτες ή τα πιο κοντινά πρόσωπα των υποψήφιων προέδρων για τα οποία δεν υπήρχε αμφιβολία ποιο στρατόπεδο θα επιλέξουν. Από την άλλη, μεγάλος είναι και ο αριθμός των στελεχών που έχουν δείξει από νωρίς εμπιστοσύνη στους τρεις που μέχρι τώρα φαίνεται να διεκδικούν την ηγεσία, δηλαδή τους Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλ. Τσακαλώτο και Ν. Παππά, έχοντας πραγματοποιήσει σε κάποιες περιπτώσεις μια πρώτη επαφή μαζί τους. Δεν είναι λίγοι όσοι τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν τις «πλατφόρμες θέσεων» που θα κατατεθούν στην Κεντρική Επιτροπή.

Οι «παίκτες» έχουν μπει ήδη στην «αρένα» και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου έχει ήδη απελευθερώσει πολλές δυνάμεις μέσα στο κόμμα. Η πρώην υπουργός Εργασίας έχει καταφέρει να σπάσει «κόκκινες» διαχωριστικές γραμμές στις τάσεις. Εκτός από τον Αλέξη Χαρίτση, με τον οποίο συμπορεύθηκε διαμορφώνοντας την «πλατφόρμα» των θέσεών της, και την ομάδα των «6+6» των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νάσου Ηλιόπουλου, έχει καταφέρει να εισχωρήσει και στις τάξεις των λεγόμενων «προεδρικών». Κοντά της φέρεται να βρίσκονται στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης. Από τους «συμμάχους» και τους «πασοκογενείς» εμφανίζονται να βλέπουν θετικά την υποψηφιότητά της ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο Νίκος Μπίστης και η «Γέφυρα», που επί Αλέξη Τσίπρα διατηρούσαν την αυτονομία τους, φέρεται να στηρίζουν την Εφη Αχτσιόγλου. Στην πανελλαδική διαδικτυακή τριήμερη συνεδρίαση της «Ομπρέλας», οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχαν εκφραστεί με πολύ θετικά λόγια για την ίδια, που κατά πολλούς έχει μεταφραστεί και ως στήριξη στο πρόσωπό της. Ανάρτηση για την Εφη Αχτσιόγλου έκαναν η Μαριλένα Κοππά και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Αρις Καζάκος, μέλη του «think tank» του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωση υπέρ της έκανε και η Λούκα Κατσέλη. Κοντά της φέρεται να είναι και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος πριν από τις δεύτερες κάλπες έδειξε μια κομματική ενεργοποίηση με τη δήλωση στήριξης προς τον Αλέξη Τσίπρα. Θα έχει ενδιαφέρον αν στο επικοινωνιακό επιτελείο της ενταχθεί ο Νίκος Μαραντζίδης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζει σήμερα την υποψηφιότητά του και κατά πολλούς, ως επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα από τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την προεδρία. Εκτός αυτού, ήταν το «νούμερο δύο» στο υπουργικό συμβούλιο όλα τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας πάνω του κρίσιμες αποφάσεις μετά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη το καλοκαίρι του 2015. Βρέθηκε πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, στηρίζοντάς τον μετά τις δύο εκλογικές ήττες του Μαΐου και του Ιουνίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φιλοδοξεί να εκφράσει έναν κόσμο πέρα από όρια των «53+» και της αριστερής πτέρυγας. Το μεσημέρι στου Ψυρρή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν δίπλα του ο Ανδρέας Ξανθός, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Χάρης Μαμουλάκης αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης. Αλλα στελέχη που δεν προέρχονται από την «Ομπρέλα» και φέρεται να τον στηρίζουν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Νίκος Συρμαλένιος, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Δημήτρης Γαζής, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος κ.ά. Ο Δημήτρης Βίτσας έχει ταχθεί δημοσίως ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητάς του από την πρώτη στιγμή.

Αύριο Σάββατο αναμένεται να ανακοινώσει την κάθοδό του στην «κούρσα διαδοχής» και ο Νίκος Παππάς, καταθέτοντας το κείμενο με τις δικές του θέσεις. Απευθύνεται κυρίως στο «μπλοκ» της πλειοψηφίας που εκφράζεται μέσω της «Κίνησης Μελών», με νέα στελέχη και βουλευτές να τον ακολουθούν. Προτίμησε να κινηθεί θεσμικά ανακοινώνοντας τις προθέσεις του στην Κεντρική Επιτροπή και γι’ αυτό η υποψηφιότητά του έχει προβληθεί λιγότερο έως τώρα και οι υποστηρικτές του δεν έχουν «εκδηλωθεί». Η συμβιβαστική πρότασή του για διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου δείχνει πως θέλει να εμφανιστεί ενωτικός. Πρώτο του μέλημα θα είναι η συσπείρωση της προεδρικής ομάδας, που εμφανίζεται μέχρι στιγμής κατακερματισμένη.

To μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας ήταν για τα αυτοδιοικητικά. Ολα δείχνουν ότι από τρεις «δεξαμενές» θα αντλήσει το κόμμα τα πρόσωπα που θα υποστηρίξει: αυτοδιοικητικά στελέχη, όπου είναι διαθέσιμα. Θα εξαντληθούν οι λίγες πιθανότητες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιλεγεί κάποιο κεντρικό πολιτικό στέλεχος.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης φέρεται να «κλειδώνει» ως ο ανεξάρτητος υποψήφιος τον οποίο θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Γρίφος είναι ο Δήμος Αθηναίων, με το όνομα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, όπως ειπώθηκε χθες, να παραμένει στο τραπέζι. Για τη Θεσσαλονίκη 3-4 ονόματα ακούστηκαν, ανάμεσα σ’ αυτά και του Σπύρου Πέγκα που έχει θητεύσει αντιδήμαρχος στον συνδυασμό του Γιάννη Μπουτάρη. Υπενθυμίζεται πως για τον Πειραιά έχει «κλειδώσει» ο Γιώργος Γαβρίλης. Στην Περιφέρεια Ηπείρου δυνατά παίζει το όνομα του Γιάννη Στέφου, που ήρθε δεύτερος σε ψήφους στα Ιωάννινα στις τελευταίες εκλογές και για την Κεντρική Μακεδονία οι Αγγελος Τόλκας και Γιάννης Αμανατίδης. Εχουν, αντιθέτως, «μπερδευτεί οι γραμμές» για τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη σε σχέση με την κομματική στήριξη που θα έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε όσοι είναι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβουν στις περιφέρειες για να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα. Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην Π.Γ. η τελική πρόταση της αρμόδιας επιτροπής για τα αυτοδιοικητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο