Το ΠΑΣΟΚ με τον ερμαφροδιτισμό που χαρακτηρίζει τη στάση του στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, μοιάζει διατεθειμένο να επιβεβαιώσει τις Κασσάνδρες ότι θα υποκύψει στον μικροκομματικό πειρασμό. Με αυτόν τον τρόπο μετεωρίζεται ανάμεσα στην υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση και το κυνήγι του εφήμερου πολιτικού οφέλους, τον πειρασμό να θυσιάσει τις ευκαιρίες για συναίνεση στο βωμό ενός στείρου διαγκωνισμού για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση της άρνησης σε όλα και της αποδοχής στο τίποτα.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση με πολιτικά έντιμο και ευθύ τρόπο έχει ρίξει το μπαλάκι στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το τραπέζι του υπουργείου Εσωτερικών δεν άφησε ασχολίαστες τις διαρροές που ήθελαν στη Χαριλάου Τρικούπη, να επικρατούν δεύτερες σκέψεις μετά το ραντεβού με τη Νίκη Κεραμέως, και να προβάλλουν όρους για να ξαναφηφίσουν μια ρύθμιση όμως, την οποία το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει το 2021.
«Θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους. Δεν πιστεύω ότι τελικά αυτό θα συμβεί», ήταν το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Μετά το μήνυμα Μητσοτάκη, πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη επέμεναν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι επί της αρχής θετικό για το νομοσχέδιο που απελευθερώνει από τους περιορισμούς την ψήφο των απόδημων.
Τα εμπόδια του ΠΑΣΟΚ στη συναίνεση παρουσίασε με ευκρίνεια ο Δημήτρης Μάντζος στο Action24 ζητώντας, περισσότερη διαβούλευση, εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και επιστολική ψήφο: «Το Σύνταγμα αξιώνει 200 ψήφους. Δεν το αξιώνει απλώς για να μετρηθούμε να ομαδοποιηθούμε και να βγάλουμε τίτλους εφημερίδων. Το αξιώνει για να υπάρξει μια πραγματική συνδιαμόρφωση θέσεων. Οι συναινέσεις ούτε εκβιάζονται, ούτε επιβάλλονται. Οι συναινέσεις οικοδομούνται», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, λησμονώντας ότι η διαβούλευση επί της συγκεκριμένης ρύθμισης που έχει αποσπάσει τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ, έχει εκκινήσει ήδη από το 2019.
Ο κ. Μάντζος και τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν τη δημόσια διακίνηση των προφάσεων που επιστρατεύονται ενδεχομένως για να δικαιολογηθεί η αρνητική έκβαση αυτής της αντιπολιτευτικής ακροβασίας προσπερνούν βολικά το γεγονός ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί στο δίκαιο που διέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων, ήταν αποτέλεσμα της έμπρακτης διάθεσης που επέδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προηγούμενη θητεία της για συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Αυτή η συναινετική λογική από στελέχη της πλειοψηφίας δεν υιοθετήθηκε για να εξασφαλιστούν πολιτικά αντίδωρα. Ζητούμενο όμως στην παρούσα συγκυρία είναι η επίδειξη πολιτικής υπευθυνότητα από τα κόμματα με πρώτο το ΠΑΣΟΚ.
Τα ήξεις-αφίξεις που προσδίδουν μια ανεξήγητη θολούρα στη στάση του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνονται και από φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας που εκπέμπεται από δημόσιες παρεμβάσεις άλλων στελεχών. Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, Θόδωρος Μαργαρίτης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ξεχείλωσε τα πολιτικά μήκη και πλάτη της εν εξελίξει συζήτησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο κ. Μαργαρίτης υποστήριξε ότι είναι άξια προς μελέτη η διεύρυνση της εκλογικής βάσης, με τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στα παιδιά των Αλβανών μεταναστών: «μαζί με τη διεύρυνση αυτή της εκλογικής βάσης με τους απόδημους Έλληνες, πρέπει να δούμε σοβαρά την υπηκοότητα των μεταναστών που είναι τόσα χρόνια, που δουλεύουν, κυρίως τους Αλβανούς που είναι πολλά χρόνια. Πρέπει να ψηφίζουν και τα παιδιά τους», ανέφερε μιλώντας στο Action24.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση ενισχύει διαρκώς τα τεκμήρια για τον συναινετικό χαρακτήρα που διατρέχει την προωθούμενη παρέμβαση της, δείχνοντας ότι δεν εξαντλήθηκαν στην προηγούμενη περίοδο. Σε αυτήν τη φάση της διαβούλευσης η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή σε μια κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά να ανοίξει η βεντάλια των παρεμβάσεων και να θεσπιστούν διευκολύνσεις και για τους εκλογείς εσωτερικού οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες είτε των εποχικών εργαζόμενων, είτε για όσους η θέση της απασχόλησης δεν τους επιτρέπει να βρίσκονται στον τόπο όπου υπάγονται εκλογικά.
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον Real Fm, έδειξε ότι και αυτές οι περιπτώσεις έχουν ενταχθεί στην εν εξελίξει επεξεργασία.