Global News

BBC: Συνεργασία ΟΗΕ και Ε.Ε. για τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

BBC: Συνεργασία ΟΗΕ και Ε.Ε. για τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία στις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας πριν λήξει τη Δευτέρα, και είναι ανοιχτή να "διερευνήσει όλες τις λύσεις με βάση όσα είπε εκπρόσωπος της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία επέβλεψαν μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2022 για να επιτραπεί η διαμετακόμιση και η εξαγωγή δημητριακών στη Μαύρη Θάλασσα παρά τον πόλεμο, και έτσι να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο προσάρτησης μιας θυγατρικής της ρωσικής γεωργικής τράπεζας Rosselkhozbank στο σύστημα πληρωμών SWIFT για να επιτρέψει τις συναλλαγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη προτείνοντας στη Μόσχα να εγκρίνει μια μηνιαία παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά για να δώσει στις Βρυξέλλες χρόνο να συνδέσουν τη θυγατρική της Rosselkhozbank στη SWIFT, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από το Κρεμλίνο. Η επιστολή που εστάλη στον Βλαντιμίρ Πούτιν περιείχε «συγκεκριμένες προτάσεις», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι αυτές θα οδηγούσαν σε θετικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είδε την επιστολή του Αντόνιο Γκουτέρες αλλά είπε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους του ΟΗΕ. Μπορούμε να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στη συμφωνία και αν όλοι ξαναπούν ότι όλες οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν θα εκπληρωθούν, τότε θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους. Θα προσχωρήσουμε στη συμφωνία αμέσως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος στη δημόσια τηλεόραση. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας είναι να επανέλθει η Rosselkhozbank στο SWIFT, αφού εκδιώχθηκε τον Ιούνιο του 2022 ως μέρος ενός πακέτου κυρώσεων της ΕΕ μετά την επίθεση στην Ουκρανία. Η Ρωσία στο παρελθόν έχει δικαιολογήσει την απειλή της να σπάσει τη συμφωνία με ανεκπλήρωτες απαιτήσεις σχετικά με τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments