CNN: Συνασπισμός 18 χωρών ζητεί επείγουσα έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα
Πηγή Φωτογραφίας: Green Agenda
« Πρέπει να επιταχύνουμε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα », δήλωσε ο συνασπισμός και « πρέπει να φτάσουμε στο αποκορύφωμα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου το αργότερο έως το 2025 », λέει το κείμενο που υπογράφεται από υπουργούς που εκπροσωπούν τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σενεγάλη, την Κολομβία και πολλά νησιωτικά κράτη. «Αυτό απαιτεί συστημικούς μετασχηματισμούς σε όλους τους τομείς, με γνώμονα την επείγουσα έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, ξεκινώντας με μια ταχεία μείωση της παραγωγής και χρήσης τους αυτή τη δεκαετία», έγραψαν σε τελική δήλωση από την 7η Υπουργική Σύνοδο Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα, στις Βρυξέλλες.
Αυτοί οι ισχυρισμοί κλείνουν τις γραμμές των διαπραγματεύσεων που συγκρούονται στις προετοιμασίες για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, όπου η ανθρωπότητα πρέπει να συμφωνήσει σχετικά με τα μέσα για να σωθεί ο στόχος που κινδυνεύει από τη συμφωνία του Παρισιού: συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη «πολύ κάτω από 2° C ” σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο και ει δυνατόν σε 1,5°C. « Πρέπει να εξαλείψουμε αμείωτα τα ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2050», δηλαδή να μην υποστηρίζονται από συσκευές δέσμευσης ή αποθήκευσης άνθρακα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Φρανς Τίμερμανς, επίσης υπογράφοντας τη δήλωση αυτή την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ισπανία.
Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος των Εμιράτων της COP28 Sultan al- Jaber παρουσίασε το σχέδιό του, ελπίζοντας να επιτύχει μια φιλόδοξη συμφωνία στο Ντουμπάι για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, χωρίς ωστόσο να αποφασίσει για έναν προσωρινό στόχο για την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν έχω μαγικό ραβδί, δεν θέλω να επινοώ ημερομηνίες που δεν δικαιολογούνται λόγω έλλειψης επαρκούς ανάπτυξης ενεργειών χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανάπτυξης, είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μεταξύ των συγκεκριμένων στόχων που πρότεινε: τριπλασιασμός της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο έως το 2030, στα 11.000 γιγαβάτ, διπλασιασμός της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030 και διπλασιασμός της παραγωγής υδρογόνου στους 180 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας