Global News

Le Monde: ΟΗΕ: 165 εκατ. νεόπτωχοι σε τρία χρόνια κρίσης

Le Monde: ΟΗΕ: 165 εκατ. νεόπτωχοι σε τρία χρόνια κρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι πρόσφατες κρίσεις, από τον Covid-19 έως το αυξανόμενο κόστος ζωής, έχουν ωθήσει 165 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια από το 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος απαιτεί « παύση » στην αποπληρωμή του χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιστραφεί η τάση.

Λόγω του σωρευτικού αντίκτυπου αυτών των κραδασμών, 75 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν περιέλθει σε ακραία φτώχεια (λιγότερο από 2,15 δολάρια την ημέρα) μεταξύ 2020 και τα τέλη του 2023 και 90 εκατομμύρια περισσότεροι θα πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας των 3.65 $ την ημέρα, σύμφωνα με στις προβλέψεις του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Οι χώρες που μπόρεσαν να επενδύσουν σε προστατευτικά μέτρα τα τελευταία τρία χρόνια απέτρεψαν ορισμένους ανθρώπους από το να πέσουν στη φτώχεια ", δήλωσε ο επικεφαλής του UNDP Αχίμ Στάινερ. Αλλά σε υπερχρεωμένες χώρες, υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων χρέους, των ανεπαρκών κοινωνικών δαπανών και μιας ανησυχητικής αύξησης των ποσοστών φτώχειας ", επέμεινε. Το UNDP καλεί έτσι για « παύση » στην αποπληρωμή του χρέους σε αυτές τις χώρες που αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της εξόφλησης του χρέους τους και της βοήθειας των λαών τους.

Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, περίπου 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν η μισή ανθρωπότητα, ζουν σε χώρες που ξοδεύουν περισσότερα για την πληρωμή τόκων για το χρέος παρά για την εκπαίδευση ή την υγεία. Και οι αναπτυσσόμενες χώρες, παρά το χαμηλότερο επίπεδο χρέους – αλλά αυξάνεται ταχύτερα – πληρώνουν περισσότερους τόκους, εν μέρει λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το UNDP ζητά μια « παύση » για τον αναπροσανατολισμό της αποπληρωμής των χρεών προς τη χρηματοδότηση κοινωνικών μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των οικονομικών κραδασμών, θεωρώντας ότι «η λύση δεν είναι απρόσιτη για το πολυμερές σύστημα ». Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έκθεσης, για να βγουν από τη φτώχεια αυτά τα 165 εκατομμύρια νέοι φτωχοί, θα κόστιζε ετησίως περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου 0,009% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022 και λιγότερο από το 4% της εξυπηρέτησης του χρέους. των αναπτυσσόμενων χωρών. Αν προσθέσουμε τις απώλειες εισοδήματος των ανθρώπων που ήταν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας πριν από τους πρόσφατους κραδασμούς, το κόστος του μετριασμού θα έφτανε τα 107 δισεκατομμύρια (0,065% του ΑΕΠ, περίπου το ένα τέταρτο της εξυπηρέτησης του χρέους).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments