Από τις πολεμικές απειλές στα μηνύματα φιλίας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους ήταν ένας νέος Ερντογάν, με στόχο να χτίσει γέφυρες και όχι να προκαλέσει θύελλα με την Ελλάδα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Με φόντο την οικονομική κρίση που βαραίνει την Τουρκία, την ανάγκη της Άγκυρας για στρατιωτική ανανέωση, συμπεριλαμβανομένων των F-16, και την απαίτηση των ΗΠΑ για ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, η συνεργασία του Τούρκου προέδρου θεωρήθηκε ως «ειλικρινής» από την ελληνική πλευρά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν μίλησε επίσης για την επανέναρξη των σχέσεων και τις συνομιλίες που έθεσαν νέες βάσεις για την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θέλει να κάνει περισσότερους εχθρούς, αλλά θέλει να κάνει περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο και αυτό έκανε στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Ο πρόεδρος Ερντογάν διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς περί πιθανής χρήσης από την Τουρκία των F-16 που ζητήθηκαν από τις ΗΠΑ για την αύξηση της επιθετικότητας κατά της Αθήνας. Ο πρόεδρος της γείτονος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ F-16 εναντίον της Ελλάδας και δεν προτίθεται να το κάνει στο μέλλον.
Στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρεται ότι τουρκικές πηγές τόνισαν πως φαίνεται πολύ δύσκολο να διαταραχθεί το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και υπογράμμισαν επίσης τον μελλοντικό ρόλο των Γεραπετρίτη-Φιντάν.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το θέμα των F-16, είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν αισιόδοξος, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την απόκτηση F-16 για την Άγκυρα και ότι θα παρακολουθεί το θέμα. Ωστόσο, είπε ότι, ακόμη και αν η κυβέρνησή του είχε εκφράσει την υποστήριξή της για την πώληση, το θέμα θα πρέπει να περάσει από ένα δεσμευτικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το θέμα της Σουηδίας είναι επίσης δεσμευτική και ότι η συνεδρίαση για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί μετά τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας