Al Jazeera: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αναζητούν ειρήνη στις Βρυξέλλες
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οι πολιτικοί ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν αναμένονται αυτό το Σάββατο για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ δέχεται τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, στόχος είναι η διαρκής ειρήνη στον Νότιο Καύκασο και η ομαλοποίηση μεταξύ των δύο κρατών.
Το Αζερμπαιτζάν και η Αρμενία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τον θύλακα του Καυκάσου του Ναγκόρνο – Καραμπάχ από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Έχουν ήδη γίνει δύο πόλεμοι με χιλιάδες νεκρούς. Μετά από πρόσφατες μάχες το 2020, η Ρωσία μεσολάβησε σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανάγκασε την Αρμενία να εγκαταλείψει μεγάλες εκτάσεις. Έκτοτε σημειώθηκαν πολύνεκρες συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Τον Μάιο, εκπρόσωποι και των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα. Τώρα ακολουθεί η έκτη συζήτηση με τη μεσολάβηση της ΕΕ μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
Μόλις την Τρίτη το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε εκ νέου κλιμάκωση της σύγκρουσης – αποκλείοντας τον μοναδικό συνδετικό δρόμο μεταξύ της Αρμενίας και του θύλακα του Καυκάσου, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Η ηγεσία στο Μπακού δικαιολόγησε το κλείσιμο των συνόρων στον διάδρομο του Λατσίν με την κατηγορία του λαθρεμπορίου εμπορευμάτων.
Το lockdown πυροδότησε ανησυχίες για πιθανή ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Ένας ηγέτης αυτονομιστών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ζήτησε «ανεμπόδιστη κυκλοφορία και μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών κατά μήκος του διαδρόμου». «Η κατάσταση είναι τρομερή, σε λίγες μέρες θα έχουμε μη αναστρέψιμες συνέπειες», εξήγησε. Την Παρασκευή, περίπου 6.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στο κλείσιμο του δρόμου στο Στεπανακέρτ, τη μεγαλύτερη πόλη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ωστόσο, οι ιατρικές μεταφορές μέσω της σύνδεσης μεταξύ της Αρμενίας και του θύλακα ξεκίνησαν και πάλι. Η «εκκένωση ασθενών από το Καραμπάχ στα αρμενικά νοσοκομεία» ξεκίνησε ξανά την Παρασκευή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού. «Έντεκα ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκαν μέσω του διαδρόμου του Λατσίν».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας