BBC: EULAC: Η Λατινική Αμερική συναντά την Ευρώπη
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot
Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διαπραγματεύονται ξανά: τα σημαντικότερα θέματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-CELAC στις Βρυξέλλες.
Μετά τις γεωπολιτικές αλλαγές που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θέλει να εντείνει τις σχέσεις με τις χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής (CELAC). Οι περιοχές του κόσμου, οι οποίες κατ’ αρχήν μοιράζονται τις ίδιες αξίες, θα πρέπει να σχηματίσουν στρατηγικές συμμαχίες, εξήγησε ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Επιπλέον, η ΕΕ προσπαθεί να απελευθερωθεί σε κάποιο βαθμό από την οικονομική της εξάρτηση από την Κίνα.
Για το λόγο αυτό, η Λατινική Αμερική είναι ένας πιθανός προμηθευτής πρώτων υλών και ενέργειας, μια ενδιαφέρουσα αγορά και εταίρος στην προστασία του κλίματος. Στις αρχές Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια παγκόσμια στρατηγική για τη Λατινική Αμερική. «Είμαστε σύμμαχοι στην ενίσχυση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης. Ενδιαφερόμαστε να ενισχύσουμε την πολιτική μας συνεργασία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι πολιτείες CELAC, δηλαδή όλες οι αμερικανικές πολιτείες εκτός από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, θέλουν να επανενεργοποιήσουν τις οικονομίες τους μετά την πανδημία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ είναι πολύ ευπρόσδεκτη ως επενδυτής και εμπορικός εταίρος: εταιρείες από χώρες της ΕΕ επενδύουν περισσότερο στην περιοχή από ό,τι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία μαζί.
Η συμφωνία με τα μέλη της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) βρίσκεται στο τραπέζι από το 2019. Ωστόσο, δεν έχει επικυρωθεί από τα κράτη της ΕΕ, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο. Η ΕΕ θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία με τη Mercosur, αλλά θέλει η Βραζιλία να δεσμευτεί για βιώσιμη προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος σε ένα πρόσθετο πρωτόκολλο. Ο νέος αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα, ο οποίος επί του παρόντος προεδρεύει επίσης της Mercosur, απορρίπτει το αίτημα των Ευρωπαίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης εμπορικές συμφωνίες με τη Χιλή και το Μεξικό. Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στη διστακτική διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας με τη Mercosur.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας