Διεθνή

Ευρωπαϊκή Έρευνα και Διάσωση στη Μεσόγειο ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Ευρωπαϊκή Έρευνα και Διάσωση στη Μεσόγειο ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την αποκατάσταση των ευρωπαϊκών αποστολών έρευνας και διάσωσης (SAR) στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά από μια σειρά θανατηφόρων ναυαγίων στην περιοχή.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη (13 Ιουλίου) ζητά από «τα κράτη μέλη και τον Frontex να παράσχουν επαρκές δυναμικό σε σκάφη, εξοπλισμό και προσωπικό που προορίζονται για τις SAR και μια πιο προληπτική και συντονισμένη προσέγγιση, προκειμένου να σωθούν αποτελεσματικά ζωές στη θάλασσα». Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και την Αριστερά.

Οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από τις αρχές να γίνεται «πλήρης χρήσης των σκαφών που διαχειρίζονται οι ΜΚΟ» και η αποστολή της ΕΕ να υλοποιηθεί από τα κράτη μέλη και τον οργανισμό Frontex της ΕΕ για τα σύνορα.

Ωστόσο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε στους ευρωβουλευτές την Τετάρτη ότι οι επιχειρήσεις SAR αποτελούν εθνική αρμοδιότητα και δεν ανέφερε το ενδεχόμενο σχηματισμού τέτοιων αποστολών από την ΕΕ.

«Αν και εθνική αρμοδιότητα, η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υποστηρίξει την έρευνα και διάσωση», σχολίασε η Γιόχανσον.

Εν τω μεταξύ, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Frontex δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης Corriere della Sera, ενόψει της επίσκεψής του στην Κατάνια της Σικελίας την Πέμπτη, ότι η έρευνα και διάσωση αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών σύμφωνα με το euractiv.gr

Η κατάσταση στο πεδίο

Οι αποστολές έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο Θάλασσα έχουν αποκαλύψει έλλειψη συντονισμού στις επιχειρήσεις, λόγω της έλλειψης λογοδοσίας των κρατών μελών εντός του πλαισίου του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μεταναστών και προσφύγων αναχαιτίζεται από τη λιβυκή ακτοφυλακή ή άλλες πολιτοφυλακές, και επαναπροωθείται παράνομα στην εμπόλεμη βορειοαφρικανική χώρα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι διασώσεις ολοκληρώνονται όταν οι επιζώντες αποβιβάζονται σε ασφαλές μέρος.

Οι επιστροφές στη Λιβύη παραβιάζουν την αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία ορίζει ότι «κανείς δεν πρέπει να επιστρέφει σε χώρα όπου θα αντιμετώπιζε βασανιστήρια, σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία και άλλη ανεπανόρθωτη βλάβη».

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, η Γιόχανσον δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να επενδύσει «έμμεσα» στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, χρηματοδοτώντας την επιτήρηση της Μεσογείου. Στη συνέχεια, εάν ένα σκάφος που περιπολεί στη θάλασσα συναντήσει ένα σκάφος που κινδυνεύει, έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε διάσωση.

Η Γιόχανσον αναφέρθηκε επίσης στην ομάδα επαφής SAR της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο την επεξεργασία συστάσεων για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ωστόσο, η ομάδα δεν παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα που μίλησε στη EURACTIV.

«Η επόμενη συνεδρίαση της ομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, θα είναι πιθανότατα η κηδεία της ομάδας επαφής», δήλωσε η πηγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments