Για την «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ εργάζεται η γερμανική ακροδεξιά
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
To ακροδεξιό κόμμα Alternative for Germany (AfD) πρόκειται να καταστήσει την ελεγχόμενη διάλυση της ΕΕ έναν από τους βασικούς της στόχους για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, με τον ηγέτη της Τίνο Χρουπάλα να αποκαλεί τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έναν από τους κύριους συμμάχους του.
Στην πρότασή του για το προεκλογικό πρόγραμμα των ευρωεκλογών, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στις 29 Ιουλίου, το AfD ζητεί την «ελεγχόμενη διάλυση» της «αυταρχικής ΕΕ».
«Απαιτούμε μια επανεκκίνηση για την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες των εθνικών κρατών και να ξαναχτίσουμε τη γέφυρα προς τα ανατολικά», δήλωσε ο Χρουπάλα, συν-επικεφαλής του AfD, στη EURACTIV.
Η ΕΕ είναι «ένας οικονομικός χώρος και μόνο, και πρέπει να παραμείνει ένας τέτοιος», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταλαμβάνει εθνικές αρμοδιότητες χωρίς να μπορεί να αντικαταστήσει το έθνος-κράτος», ενώ είναι ανεπαρκώς δημοκρατική, καθώς η Επιτροπή στερείται νομιμοποίησης, υποστήριξε.
Ο Χρουπάλα ανέφερε επίσης τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παρανομίας της ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν ήταν προς το συμφέρον των πολιτών» και οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού και ύφεση.
Αντ’ αυτού, το AfD προτείνει την αντικατάσταση της ΕΕ με «μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα και κοινότητα συμφερόντων, μια λίγκα ευρωπαϊκών εθνών».
Οι «σύμμαχοι» σε Ουγγαρία και Αυστρία
Η πρόταση του AfD, η οποία θα οδηγούσε ουσιαστικά στην έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, αποτελεί πάγια θέση του κόμματος που αρχικά είχε ως θέση την διάλυση της νομισματικής ένωσης.
Ήδη στις τελευταίες εκλογές της Μπούντεσταγκ, το AfD έκανε εκστρατεία για την πλήρη διάλυση της ΕΕ.
Έκτοτε, ωστόσο, οι θέσεις πολλών από τα ακροδεξιά αδελφά κόμματά της στην πολιτική ομάδα της ΕΕ «Identity and Democracy» (ID) έχουν αμβλυνθεί σημαντικά.
Το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, για παράδειγμα, έχει εγκαταλείψει την ιδέα της διάλυσης της ΕΕ και αντ’ αυτού πιέζει για μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του μπλοκ – κάτι που το AfD λέει ότι είναι αδύνατο.
Παρομοίως, το ακροδεξιό κόμμα Lega του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία προσπαθεί σήμερα να γίνει πιο ευπρεπές, ενώ διαμορφώνει μια ευρεία συμμαχία με τις κεντροδεξιές δυνάμεις για τις επερχόμενες εκλογές, εγκαταλείποντας σιγά-σιγά τις ευρωσκεπτικιστικές ιδέες του.
Ωστόσο, ο Χρουπάλα είναι αισιόδοξος ότι η διάλυση της ΕΕ θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά και ποντάρει στα δεξιά κόμματα στην Αυστρία και την Ουγγαρία.
«Οι προοπτικές [για την υλοποίηση της πρότασης] είναι καλές, καθώς η παγκόσμια τάση είναι υπέρ μας», δήλωσε.
Ο Αυστροουγγρικός άξονας
Τόσο η Αυστρία, όσο και η Ουγγαρία θα ήταν ιδανικοί εταίροι και φυσικοί σύμμαχοι για το AfD.
«Η κεντροευρωπαϊκή συνεργασία με την Ουγγαρία και την Αυστρία είναι κεντρικής σημασίας για τη Γερμανία», δήλωσε ο Χρουπάλα, προσθέτοντας ότι ο Όρμπαν «δείχνει ήδη πώς μπορεί να υλοποιηθεί η πολιτική συμφερόντων στην Ευρώπη».
Από την πλευρά της Αυστρίας, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις, παρά τις συχνές καταγγελίες του για διαφθορά. Ομοίως, το Fidesz του Όρμπαν στην Ουγγαρία εκτιμάται ότι θα κερδίσει γύρω στις μισές ψήφους, με τον πιο κοντινό του αντίπαλο να βρίσκεται σχεδόν 30% κάτω από αυτόν.
Το ίδιο το AfD έκανε επίσης πρόσφατα ένα comeback, καθώς βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 20%, ακόμη και μπροστά από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD).
Εν τω μεταξύ, το FPÖ έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στο AfD.
«Βλέπουμε την εξέλιξη που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια αρκετά κριτικά και με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε στη EURACTIV ο Χάραλντ Βιλίμσκι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του FPÖ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Φυσικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν την επιλογή αν εξακολουθούν να συμφωνούν με την ανάπτυξη [της ΕΕ] ή αν θα προτιμούσαν να ακολουθήσουν μια κατεύθυνση πιο κοντά στις βασικές ιδέες της ολοκλήρωσης, δηλαδή την ειρήνη, την ελευθερία και τον πλούτο», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ενώ το Fidesz του Όρμπαν είναι ιδεολογικά κοντά στο AfD, δεν είναι ευθυγραμμισμένο με καμία ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τότε που αποχώρησε από το κεντροδεξιό ΕΛΚ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας