Οικονομία

G20: Στην «ατζέντα» πόλεμος, προβληματικό χρέος, πληθωρισμός

G20: Στην «ατζέντα» πόλεμος, προβληματικό χρέος, πληθωρισμός

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα συζητήσουν τους κινδύνους του παρατεταμένου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα συζητήσουν τους κινδύνους του παρατεταμένου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προοπτική ενός νέου γύρου αυξήσεων των επιτοκίων στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στο Γκαντιναγκάρ της Ινδίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών της Ομάδας της G20 λαμβάνουν χώρα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται για σχεδόν 17 μήνες, επιβραδύνοντας την παγκόσμια οικονομία και κρατώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε επιφυλακή για πιθανή αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Οι κορυφαίοι αξιωματούχου της G20 εξετάζουν επίσης κανονισμούς για κρυπτονομίσματα και τρόπους πρόσβασης σε περισσότερη χρηματοδότηση για το κλίμα.

Θα υπάρξουν απαιτήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των μελλοντικών πανδημιών. Οι συναντήσεις της G-20 θα βασιστούν σε συζητήσεις που έγιναν στο Παρίσι τον περασμένο μήνα στις οποίες συμμετείχαν 40 παγκόσμιοι ηγέτες που ανέλαβαν δεσμεύσεις για ευκολότερη πρόσβαση σε μετρητά για τις φτωχότερες χώρες που επιβαρύνονται με σωρεία χρέους.

Αυτά είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν:

Λεκτική πολέμου

Έχοντας την προεδρία της G20 φέτος, η Ινδία προσπαθούσε να κάνει τις χώρες να συμφωνήσουν σε μία λεκτική γύρω από τον πόλεμο και προσπαθεί να επιτύχει ένα τελικό ανακοινωθέν στο τέλος των συναντήσεων της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, δεδομένου ότι η Ινδία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια δήλωση στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τον Απρίλιο.

Η Κίνα και η Ρωσία είχαν αντιταχθεί στη γλώσσα που περιγράφει τη σύγκρουση, ακόμη και όταν οι δυτικοί ηγέτες καταδίκασαν τη Μόσχα και υποσχέθηκαν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία. Αναμένεται ότι θα παραμείνει δύσκολο για την Ινδία να διαπραγματευτεί μία λεκτική αποδεκτή για όλα τα μέλη της G20 πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών τον Σεπτέμβριο.

Ο γρίφος των επιτοκίων

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αποκλίνουν ολοένα και περισσότερο ως προς τις θέσεις πολιτικής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό. Ενώ οι αυξήσεις των τιμών κρατούν τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε καθεστώς σύσφιξης, η προοπτική αποπληθωρισμού αναγκάζει την Κίνα να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν επίσης τις απειλές που δημιουργούνται από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που συγκλόνισε τους επενδυτές παγκοσμίως πριν λίγους μήνες.

Πολυμερείς μεταρρυθμίσεις

Μια γενική αναθεώρηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ θα είναι στο τραπέζι με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να ηγείται. Προέτρεψε τις αναπτυξιακές τράπεζες να εργαστούν σκληρότερα για να κινητοποιήσουν ιδιωτικό κεφάλαιο καθώς οι παγκόσμιες προκλήσεις αυξάνονται.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τους οικονομολόγους Λόρενς Σάμερς και NK Singh πρότεινε και στους δύο δανειστές να αυξήσουν τα ετήσια δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, αξιοποιώντας παράλληλα κρατικούς χορηγούς και τον ιδιωτικό τομέα για περαιτέρω κεφάλαια, σύμφωνα με πηγές.

Προβληματικό χρέος

Το ποσοστό των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, έχει διπλασιαστεί στο 60% από τα επίπεδα του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Χώρες όπως η Ζάμπια, η οποία περίμενε επί χρόνια επίλυση του χρέους, εξασφάλισε μια συμφωνία με επίσημους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας στο πλαίσιο του κοινού πλαισίου της G20.

Η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες συμφωνίες και άλλες χώρες, όπως η Γκάνα, η Σρι Λάνκα και η Αιθιοπία, που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με πιστωτές και ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Κανονισμοί κρυπτονομισμάτων

Η χρεοκοπημένη FTX Trading και άλλες καταρρεύσεις υψηλού προφίλ σε αγορές κρυπτονομισμάτων τον περασμένο χρόνο ώθησαν τις ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και του ΔΝΤ, να βρουν τρόπους για την εφαρμογή παγκόσμιων προτύπων.

«Πρέπει να αποφύγουμε ένα παγκόσμιο κατακερματισμένο σύστημα ρύθμισης που θα επιτρέψει στις δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων να ρέουν σε περιοχές όπου η ρύθμιση είναι λιγότερο αυστηρή», δήλωσε ο πρόεδρος τoυ FSB Kλάας Νοτ σε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της G20 πριν από τη συνάντηση. «Αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments