Οικονομία

Η ΕΕ ζητά από τις εταιρείες μετάλλων να φτιάξουν υλικά για τσιπ – Το αίτημα στη Mytilineos

Η ΕΕ ζητά από τις εταιρείες μετάλλων να φτιάξουν υλικά για τσιπ – Το αίτημα στη Mytilineos

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος στη μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο ζήτησε η Ε.Ε. από την Mytilineos

Να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος στη μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο ζήτησε η Ε.Ε. από την Mytilineos, σύμφωνα με τους Financial Times. Πρόκειται για μία από τις προσπάθειες του μπλοκ να βρει εναλλακτικές πηγές γαλλίου και γερμανίου, έπειτα από τους εξαγωγικούς περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα, βασικός παραγωγός των δύο μετάλλων διεθνώς.

«Η Ε.Ε. μάς προσέγγισε, ώστε να αξιολογήσουμε πώς οι μονάδες αλουμινίου μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο από αυτή την κρίση», δήλωσε στους Financial Times ο Νίκος Κεραμίδας, εκτελεστικός διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων στη Mytilineos.

Η Ε.Ε. έχει απευθύνει έκκληση προς όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου να εξετάσουν τις δυνατότητές παραγωγής τους, καθώς προμηθεύεται μεγάλο μέρος των αναγκών της στα δύο μέταλλα από την Κίνα. Τα μέταλλα αυτά αξιοποιούνται μεταξύ άλλων στην κατασκευή ημιαγωγών, φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

Προβλήματα

Βέβαια, το αίτημα της Ε.Ε. προς τις εταιρείες μετάλλων να διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής των δύο μετάλλων απαιτεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί χωρίς κρατική στήριξη. Εξάλλου, ορισμένες μονάδες έχουν ήδη βγει εκτός λειτουργίας λόγω του ενεργειακού κόστους και γενικά της ανόδου των τιμών.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα μπορεί να μας ασκήσει πίεση. Η Ευρώπη είπε “ας αυξήσουμε την παραγωγή, οι μονάδες αλουμινίου μπορούν να το ψάξουν”, αλλά την τελευταία φορά που κοίταξα, οι μισές ήταν κλειστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεραμίδας, σύμφωνα με τους Financial Times. «Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το βασικό σου εμπόρευμα, διότι οι συνθήκες είναι τόσο γελοιωδώς προβληματικές, μπορεί να είναι βλακώδες να επενδύσεις σε ένα παράπλευρο προϊόν, το οποίο είναι το γάλλιο», κατέληξε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments