Πολιτική

Καιρίδης στο Politico: Η Ε.Ε. να μας βοηθήσει στο μεταναστευτικό

Καιρίδης στο Politico: Η Ε.Ε. να μας βοηθήσει στο μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σε σημερινή συνέντευξή του στο POLITICO, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση  να βοηθήσει τη χώρα μας

Σε σημερινή συνέντευξή του στο POLITICO, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση  να βοηθήσει τη χώρα μας, σταματώντας τους μετανάστες που έρχονται από τη Λιβύη, η οποία έχει καταστεί κοινό σημείο αναχωρήσεως για όσους αιτούνται άσυλο στη Γηραιά Ήπειρο.

Η έκκληση έρχεται καθώς η ελληνική κυβέρνηση καταπολεμά τους ισχυρισμούς για αμέλεια μετά από ναυάγιο, το οποίο οδήγησε στο θάνατο δεκάδες μετανάστες, που κατευθύνονταν προς την Ευρώπη από τη Λιβύη..

«Αυτές οι τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αν δεν σταματήσουμε τις αναχωρήσεις από τη Λιβύη και άλλα μέρη σε πλοία που δεν είναι αξιόπλοα», δηλώνει ο Δημήτρης Καιρίδης. «Θα υπάρξουν, δυστυχώς, περιπτώσεις όπου θα είναι απλώς αδύνατο να σώσουμε για πάντα ανθρώπινη ζωή».

Μια λύση για να αποφευχθούν άλλες τραγωδίες, υποστήριξε ο κ. Καιρίδης, είναι η επανέναρξη της «Επιχείρησης Σοφία» από την ΕΕ, μιας ναυτικής αποστολής υπό την ηγεσία της ΕΕ, σχεδιασμένης να αναστείλει οδούς λαθρεμπορίου στη Μεσόγειο, η οποία επίσημα τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2020.

«Υποστηρίζουμε την έναρξη μιας «Επιχείρησης Sophia-plus» για τη διάλυση των οδών λαθρεμπορίας μεταναστών από τη Λιβύη», αναφέρει ο Έλληνας υπουργός στο POLITICO κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον.

«Τα πλοία της ΕΕ θα σταματούν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης με τη συμφωνία της τοπικής κυβέρνησης, την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί», προσθέτει.

Η ελληνική πρόταση είναι ελαφρώς διαφορετική από την πρόταση της Ευρωβουλής. Ουσιαστικά θα στόχευε στο να εμποδίσει την αναχώρηση των σκαφών, στη διαδικασία διάλυσης των διαδρομών λαθρεμπορίου μέσω της Μεσογείου. Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν ότι η Λιβύη ήταν παραδοσιακά απρόθυμη να αφήσει πλοία της Ε.Ε. να εισέλθουν στα χωρικά της ύδατα για τέτοιες προσπάθειες και ότι τα κέντρα κράτησής της παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών.

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης υπερασπίστηκε επίσης την ελληνική ακτοφυλακή έναντι της κριτικής ότι, δήθεν, αγνόησε πολλαπλές εκκλήσεις βοήθειας από την υπηρεσία συνόρων της Ε.Ε., την Frontex.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες μετανάστες τα τελευταία χρόνια και αρνήθηκε κάθε επίκριση για τις πρόσφατες ενέργειές της σε μια συνεχιζόμενη εθνική έρευνα.

«Αν κάποιος κριθεί ένοχος, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε. «Αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πολιτική πίεση».

Ο κ. Καιρίδης αντέκρουσε τις μαρτυρίες επιζώντων που κατηγορούσαν τις ελληνικές αρχές ότι ρυμούλκησαν το μεταναστευτικό πλοίο και τελικά προκάλεσαν την ανατροπή του. Επισήμανε ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν αποτελούν σίγουρη απόδειξη».

Η τραγωδία αύξησε την πίεση στον επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς, να τερματίσει τις επιχειρήσεις του οργανισμού στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης συνεργασίας της χώρας. Αλλά ο κ. Καιρίδης προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «εντελώς αντιπαραγωγική», καθώς το έργο του οργανισμού «είναι υψίστης σημασίας για να σωθούν περισσότερες ζωές».

Ξεχωριστά, ο υπουργός υπερασπίστηκε την ελληνική κυβέρνηση έναντι των κατηγοριών ότι ακολουθεί μια σκληρή προσέγγιση για τη μετανάστευση, όπως και οι Ούγγροι και Πολωνοί ακροδεξιοί ηγέτες Βίκτωρ Όρμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι Όρμπαν», τονίζει ο Έλληνας υπουργός και συμπληρώνει: «Η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν θέλουν την Frontex και έχουν καταψηφίσει το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου» – μια αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ για αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζεται και αναδιανέμει τους μετανάστες. Η ακροδεξιά και η άκρα αριστερά απλώς οπλίζουν τη μετανάστευση για να «καταστρέψουν το πολιτικό κέντρο, που ενσαρκώνουν ο [Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ] Μακρόν και ο Μητσοτάκης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments