Πολιτική

Το ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ των τεσσάρων υποψηφίων

Το ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ των τεσσάρων υποψηφίων

Πηγή Φωτογραφίας: Debater

Τέσσερις υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί επισήμως για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίες σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή θα διεξαχθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μετά την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σήμερα ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους και οι Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Παππάς. Και αν η υποψηφιότητα του δεύτερου θεωρείτο λίγο πολύ αναμενόμενη, αυτή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, συνιστά έκπληξη. Ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος μόνο αν το συνέδριο και η εκλογή προέδρου από τη βάση διεξαχθούν μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου.

Εκλογές μετά τις αυτοδιοικητικές, θέλει και ο Διονύσης Τεμπονάρας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέλθει υποψήφιος, με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ο οδικός χάρτης για το συνέδριο και τον χρόνο της εκλογικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ προβλέπει διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς και έκτακτο συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αχτσιόγλου: Πέρα από τη διάκριση Κέντρο – Αριστερά

Η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι είναι απλουστευτικό και λανθασμένο το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Αφού σημείωσε ότι «τα πολιτικά μου διαπιστευτήρια τα έδωσα εκεί που έπρεπε, στον κόσμο της εργασίας» ανέπτυξε την θέση της υπό μορφή ερωτημάτων: «Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας; Με στόχο την αύξηση των μισθών στο μερίδιο του ΑΕΠ, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων;

Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

Είναι αριστερό ή κεντρώο σήμερα να προτάξουμε την ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, να υπερασπιζόμαστε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου; Είναι αριστερή ή κεντρώα πολιτική σήμερα να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών, το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο πανεπιστήμιο, τα κοινά αγαθά;

Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα μια πολιτική που θέτει στο επίκεντρο το θέμα της αναδιανομής, δεν μιλά γενικά και αόριστα για τις ανισότητες, αλλά προτάσσει συγκεκριμένες πολιτικές, ενάντια στη νόμιμη φοροαποφυγή ή την φοροδιαφυγή του ακραίου πλούτου και των κερδών; Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα μια πολιτική που διεκδικεί την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος λιτότητας στην Ευρώπη;

Είναι τελικά αριστερό ή κεντρώο να υπερασπιστούμε μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όπως αυτή που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, και οδήγησε σε μια από τις κορυφαίες παρακαταθήκες του Αλέξη Τσίπρα, στη Συμφωνία των Πρεσπών;». Απαντώντας υπογράμμισε ότι «είναι αυτές τις αρχές και αυτούς τους πολιτικούς στόχους που θέλουμε να υπηρετήσουμε».

Αναφέρθηκε στη οικονομία λέγοντας «να επεξεργαστούμε και να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το πώς θα διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο και παραγωγικά καινοτόμο, ένα μοντέλο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, να μιλήσουμε για μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, για το επενδυτικό περιβάλλον, και την ανάγκη βαθέων τομών και μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, για στήριξη με συγκεκριμένες πολιτικές συνεργατικών εγχειρημάτων ΜμΕ που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας».

Τσακαλώτος: Επιμονή στην αριστερή μαρξιστική ταυτότητα

Την ανάγκη προάσπισης της αριστερής πολιτικής παρακαταθήκης του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος. Ακόμη σημείωσε ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρα και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους. Ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον κόσμο με τις θέσεις του και ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. Μίλησε για τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος από την πλευρά του επανέλαβε το σύνθημα περί αναγκαίας «συνέχειας και τομής» στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας εκ νέου την προοπτική ενός κόμματος που ταυτοτικά και ιδεολογικά θα «πατάει» ξεκάθαρα στον χώρο της αριστεράς. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια»,αλλά διευκρίνισε ότι οΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει «έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τη φιλοδοξία του για «ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα.  Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα.

Ο Ε. Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

Παππάς: Στροφή στο μετριοπαθές προοδευτικό Κέντρο

Όσον αφορά τον Νίκο Παππά, η ανακοίνωση της δικής του υποψηφιότητας μπορεί να μην είχε λάβει επίσημα χαρακτηριστικά τις προηγούμενες μέρες, αλλά είχε προαναγγελθεί ποικιλοτρόπως. Ο πρώην υπουργός, πράγματι, κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ στην ομιλία του στάθηκε στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει «όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο», σχολιάζοντας ότι «κάθε αναδίπλωσή μας στη ‘’φωλιά’’ της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος».

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανακερδίσει «τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές», εμμένοντας έτσι επί της ουσίας στη λογική της διεύρυνσης σε άλλα πολιτικά ακροατήρια πέραν της αριστεράς.

Έθεσε στόχους:

– Να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για κοινωνική κινητικότητα. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά.

– Να πείσουμε, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα, ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.

– Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές. – Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε, κατά πλειοψηφία, τη ΝΔ. – Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση. – Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και νέο παραγωγικό μοντέλο. Όμως αυτό δεν υπάρχει αν δεν αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και δεν αρθεί ο αποκλεισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Τζουμάκας: Παραγωγική ανασυγκρότηση και πατριωτική εγρήγορση

Αν μη τι άλλο η έκπληξη της ημέρας ήταν η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα. Το ιδρυτικό, ιστορικό πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το οποίο από το 2019 έχει συστρατευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ επωμιζόμενος με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη της Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης του κόμματος, γνωστοποίησε – μέσω ενός κειμένου που μοίρασε στους δημοσιογράφους – την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας προσωρινή «αναμπουμπούλα» στον χώρο, μιας και κανείς δεν είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη.

«Το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων», ανέφερε – μεταξύ άλλων – το κείμενο. Στην εισήγησή του με την οποία υπέβαλλε και την υποψηφιότητά του ο κ. Τζουμάκας αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η κυβέρνηση ως δήθεν λύσεις».

Σε αυτά συνεχίζει ο κ. Τζουμάκας προστίθεται «η ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού προσχώρηση στην λογική των συμβιβασμών που χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο και το Κυπριακό, παραβιάζοντας πάγιες εθνικές θέσεις καθ υπόδειξη εξωτερικών παραγόντων». Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει, «το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων».

Όσο για το κόμμα σημειώνει:

– Χρειαζόμαστε ανοικτό Πολιτικό κόμμα και επίσης Λαικό και Πολιτικό Κόμμα. – Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι. – Καταστατικές αλλαγές καθώς και θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments