Al Jazeera: Η αστυνομία ηθικής επιστρέφει στο Ιράν
Πηγή Φωτογραφίας: The Today Show
Η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι επανέλαβε τις περιπολίες για να επιβάλει έναν αυστηρό κώδικα ενδυμασίας που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους δημόσια. Στην Τεχεράνη, άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί ηθικής φάνηκαν να περιπολούν στους δρόμους με σημαδεμένα φορτηγά την Κυριακή. «Η αστυνομία θα ξεκινήσει περιπολίες αυτοκινήτων και πεζών για να προειδοποιήσει, να λάβει νομικά μέτρα και να παραπέμψει στο δικαστικό σώμα όσους παρακούουν τις αστυνομικές εντολές και αγνοούν τις συνέπειες του ντυσίματος ενάντια στους κανόνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Saeed Montazer Almehdi, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η έκθεση έρχεται ακριβώς δέκα μήνες μετά το θάνατο της Μαχσά Αμίνι, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα και αργότερα πέθανε υπό κράτηση από την αστυνομία. Ο θάνατός της πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες που καταπνίγηκαν βάναυσα. Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και σχεδόν 20.000 συνελήφθησαν στη βίαιη καταστολή. Αλλά ακόμη και μετά την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, πολλές γυναίκες αγνόησαν επιδεικτικά την απαίτηση της μαντίλας ως ένδειξη σιωπηλής διαμαρτυρίας. Η αστυνομία ηθικής έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από τους δρόμους των πόλεων του Ιράν και μάλιστα υπήρξαν αναφορές ότι διαλύθηκε η αστυνομία ηθικής.
Ωστόσο, οι αρχές επέμειναν ότι ο ενδυματολογικός κώδικας δεν έχει αλλάξει.
Έλαβαν άλλα μέτρα για την επιβολή των κανόνων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος επιχειρήσεων όπου οι εργαζόμενοι δεν υπάκουαν τους κανόνες και την εγκατάσταση καμερών σε δημόσιους χώρους για τον εντοπισμό των παραβατών. Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν έχουν υπερασπιστεί σθεναρά τον ενδυματολογικό κώδικα και βλέπουν το χιτζάμπ ως τον πυλώνα της ισλαμικής επανάστασης που τους έφερε στην εξουσία. Ο ενδυματολογικός κώδικας ισχύει στο Ιράν από το 1979. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης έως και δύο μηνών. Ωστόσο, με πολλούς Ιρανούς να απαιτούν αλλαγές, οι αρχές πρότειναν τον Μάιο ένα πιο ήπιο νομοσχέδιο «Υποστήριξη για τον πολιτισμό της χιτζάμπ και της αγνότητας». Απαιτεί υψηλότερα πρόστιμα για «κάθε άτομο που αφαιρεί το πέπλο του σε δημόσιους χώρους ή στο διαδίκτυο», αλλά απέχει από την απειλή φυλάκισης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας