Global News

Le Monde: Ο πλανήτης «φλέγεται» από τη ζέστη

Le Monde: Ο πλανήτης «φλέγεται» από τη ζέστη

Πηγή Φωτογραφίας: BBC

Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ασία… οι θερμοκρασίες σπάνε ή θα σπάσουν ρεκόρ.

Προκλητικές θερμοκρασίες. Το κύμα καύσωνα εξαπλώνεται αυτό το Σάββατο στον κόσμο, από την Ευρώπη στην Κίνα μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγκάζοντας τις αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των καυσώνων και των νέων πυρκαγιών, νέο παράδειγμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κύμα καύσωνα βιώνει αυτό το Σάββατο η Ιταλία, με ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή, 16 πόλεις θα τεθούν σε κόκκινο συναγερμό σε όλη τη χώρα. Σε πολλές κεντρικές πόλεις, από τη Ρώμη έως τη Μπολόνια, από την Φλωρεντία έως την Πεσκάρα, το θερμόμετρο θα πρέπει πράγματι να φτάσει τους 36/37 ° C την Κυριακή, πριν από την τρομερή κορύφωση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το Ιταλικό Μετεωρολογικό Κέντρο λέει ότι φοβάται «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού αλλά και έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών». Στη Ρώμη, ο υδράργυρος θα μπορούσε να ανέλθει στους 40°C τη Δευτέρα, στη συνέχεια στους 42 ή στους 43°C την Τρίτη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5°C που καταγράφηκε στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2007. Το βόρειο τμήμα της χερσονήσου δεν πρέπει να γλιτώσει με 38 °C αναμένεται την Τρίτη στο Μιλάνο. Όπως και η Ιταλία, πολλές χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλο κύμα καύσωνα. Στη Γερμανία, σε μεγάλο μέρος της χώρας, οι θερμοκρασίες ενδέχεται να ανέλθουν στους 38 βαθμούς, σύμφωνα με δελτίο τύπου της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Σφοδρές καταιγίδες αναμένονται και στα δυτικά και νοτιοδυτικά με κίνδυνο ριπές έως και 110 χλμ./ώρα.

Κύμα καύσωνα πλήττει και την Ελλάδα που αναγκάζει τις τοπικές αρχές, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, να κλείσουν την Ακρόπολη, κατά τις πιο θερμές ώρες. Ο χώρος που έχει ταξινομηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έχει γοητεύσει τους τουρίστες παραμένει κλειστός μεταξύ 11:30 π.μ. – 17:30 τοπική ώρα (2:30 μ.μ. GMT), ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού. Αν στην Αθήνα αναμένονται θερμοκρασίες από 40°C έως 41°C, «η πραγματική θερμοκρασία που αισθάνεται […] το σώμα είναι αρκετά υψηλότερη» στην κορυφή της Ακρόπολης, δικαιολόγησε την Παρασκευή η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οι επισκέπτες έχουν πέσει θύματα δυσφορίας τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στην κορυφή της Ακρόπολης όπου είχαν έρθει για να θαυμάσουν τον Παρθενώνα. Ο Ερυθρός Σταυρός αναπτύχθηκε την Πέμπτη στους πρόποδες της Ακρόπολης για να μοιράζει «καθημερινά τουλάχιστον 30.000 μπουκάλια νερό» και να βοηθήσει τους τουρίστες. Κλειστά θα παραμείνουν και αυτό το Σάββατο αρκετά πάρκα και χώροι πρασίνου στην Αθήνα. Η Βόρεια Αφρική επηρεάζεται επίσης. Στο Μαρόκο, το οποίο αντιμετωπίζει καύσωνα από τις αρχές του καλοκαιριού, έχει εκδοθεί κόκκινος συναγερμός για τον καύσωνα σε αρκετές επαρχίες. Στην Ασία, αρκετές επαρχίες στη νότια και νοτιοανατολική Κίνα θα παρουσιάσουν υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο, που θα φτάσουν τους 35 έως 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το Κεντρικό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο. Σε περιοχές των βορειοδυτικών, ορισμένες πόλεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τους 40°C. Στην Ιαπωνία, οι αρχές κάλεσαν τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολόγο.

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, οι νότιες Ηνωμένες Πολιτείες ψήνονται κάτω από ένα κύμα καύσωνα: δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, από την Καλιφόρνια μέχρι το Τέξας, βίωσαν επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες την Παρασκευή, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο. Το Φοίνιξ, η πρωτεύουσα της Αριζόνα, κατέγραψε τη 15η συνεχόμενη ημέρα του πάνω από τους 43 βαθμούς την Παρασκευή, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments