Οικονομία

Υπουργείο Υγείας: Χαράτσι 600 εκατ. ευρώ σε φαρμακευτικές εταιρείες για νοσοκομειακά σκευάσματα

Το Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να κάνει τα πράγματα πιο απλά και να έχει καλύτερο έλεγχο των δαπανών ώστε να μην γίνονται καταχρήσεις και να μην υπάρχουν στρεβλώσεις, έχει θεσμοθετήσει τη διαδικασία κεντρικοποιημένων προμηθειών φαρμάκων μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη για τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποτέλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η αποστολή από το Υπουργείο Υγείας των ειδικών σημειωμάτων σχετικά με τις επιβαρύνσεις που θα πρέπει να πληρώσουν για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμούν ότι συνολικά για την προηγούμενη χρονιά και μόνο για τα νοσοκομειακά φάρμακα που διακινούν θα πρέπει να πληρώσουν ένα χαράτσι που θα ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, το υπουργείο κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώσουν 286,5 εκατ. ευρώ για τα τιμολόγια που έχουν εισπράξει για φάρμακα με τα οποία προμήθευσαν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ποσό αυτό προκύπτει καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομειακά φάρμακα είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Ειδικότερα, η δημόσια δαπάνη για νοσοκομειακά σκευάσματα για το σύνολο του 2022 είχε προσδιοριστεί στα 541 εκατ. ευρώ, ήτοι 270,5 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο. Από το ποσό αυτό εξαιρούνται 86,64 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν σε πληρωμές φαρμάκων για τα οποία έχουν γίνει διαπραγματεύσεις τιμών (κυρίως ακριβά ογκολογικά).

Με το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή τα 183,86 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να καλυφθούν οι υπόλοιπες ανάγκες για σκευάσματα, οι οποίες στο τέλος του εξαμήνου ήταν της τάξης των 470,3 εκατ. ευρώ. Έτσι προέκυψε μια μεγάλη διαφορά της τάξης των 286,5 εκατ. ευρώ την οποία καλούνται να καλύψουν οι φαρμακευτικές επιστρέφονταν το συγκεκριμένο ποσό.

Να σημειώσουμε δε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και δη εκείνες που διαθέτουν πιο ακριβά σκευάσματα, δίνουν υψηλές εκπτώσεις (rebates). Αν λοιπόν υπολογίσουμε τις εκπτώσεις αυτές και θεωρήσουμε ότι και το δεύτερο εξάμηνο θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, τότε σίγουρα οι εταιρείες θα επιβαρυνθούν με 600 εκατ. ευρώ για τις προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Το ποσό αυτό δείχνει να αντιστοιχεί στο 70% των συνολικών αναγκών για νοσοκομειακά φάρμακα και για το λόγο αυτό οι φαρμακευτικές εταιρείες αναφέρουν ότι «προσφέρουν δωρεάν» τα 7 στα 10 σκευάσματα.

Το ζήτημα αυτό δεν είναι φυσικά καινούργιο και από την πλευρά τους οι εταιρείες δεν θεωρούν ότι δεν πρέπει να παρέχονται εκπτώσεις. Όμως ζητούν να μην αιφνιδιάζονται καθώς θέλουν να γνωρίζουν από νωρίς το «λογαριασμό» που θα τους έρθει, καθώς ήδη έχουν κλείσει τους ισολογισμούς τους για το 2022.

Το Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να κάνει τα πράγματα πιο απλά και να έχει καλύτερο έλεγχο των δαπανών ώστε να μην γίνονται καταχρήσεις και να μην υπάρχουν στρεβλώσεις, έχει θεσμοθετήσει τη διαδικασία κεντρικοποιημένων προμηθειών φαρμάκων μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Η αρχή αυτή θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί και μ’ αυτό το ρόλο, όμως αυτό δεν ήταν εφικτό, Μάλιστα με Υπουργική Απόφαση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προβλέπεται πως μετατίθεται για την 02.10.2023 το χρονικό σημείο έναρξης στην ΕΚΑΠΥ και των διαδικασιών προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρακτικά θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, που αφορούν στις προμήθειες φαρμάκων, φέρεται να έχουν καθυστερήσει την ανάληψη και των εν λόγω προμηθειών από την ΕΚΑΠΥ. Τα εμπόδια όμως, εκτιμάται, ότι θα έχουν αρθεί πλήρως έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο