Άδωνις: Η ψηφιακή κάρτα θωρακίζει τον εργαζόμενο
Συνέντευξη για εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και την δημοσιογράφο κ. Κάτια Μακρή.
Η απόφαση για τον καύσωνα ισχύει και πάλι από την Πέμπτη
Ερωτηθείς για τον επερχόμενο καύσωνα και για το τι μέτρα σκέπτεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι, στον προηγούμενο καύσωνα, «είχαμε αρκετούς ελέγχους και είχαμε και πρόστιμα. Δεν υπήρξε γενικευμένη παραβίαση. Υπήρξε μια παρανόηση ορισμένες φορές κυρίως στα social media. Η απόφαση καθιστούσε απαγορευμένη την εργασία μετά τη δωδεκάτη μεσημβρινή σε περιοχές όπου ο δείκτης κλιματικής δυσφορίας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ήταν στην κλίμακα μαύρο. Στις άλλες κλίμακες δεν ήταν υποχρεωτική η παύση εργασίας, σε αντίθεση προς ό,τι λεγόταν συχνά σε social media. Δεν ήταν παράνομο, ήταν νόμιμο, γιατί ήταν στην παρακάτω κατηγορία, στην παρακάτω κλίμακα. Όπου χρειάστηκε, επιβλήθηκαν πρόστιμα. Το πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η απόφαση ισχύει από την Πέμπτη κανονικά».
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει 17 σημαντικές αλλαγές
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο Άδωνις είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, «οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις έχουν όλες τελειώσει. Δεν τίθενται τέτοια ζητήματα σήμερα. Το νομοσχέδιο έχει 17 σημαντικές αλλαγές. Αυτές έχουν να κάνουν με την ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκετές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων και μια σειρά ρυθμίσεων για την ψηφιακή κάρτα, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες αν την χρησιμοποιήσουν νωρίτερα.
Η ψηφιακή κάρτα είναι το απόλυτο εργαλείο
Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρίνισε: «Σήμερα, η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλαδή στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες. Ο στόχος μας και το χρονοδιάγραμμά μας είναι να εφαρμοστεί σε όλη την οικονομία. Χρειάζεται ένας χρόνος προσαρμογής κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να εφαρμόσουν από τη μια μέρα στην άλλη την ψηφιακή κάρτα για λόγους τεχνικούς, αλλά και για λόγους ουσίας. Είναι το απόλυτο εργαλείο για να έχουμε πλήρη εικόνα για την αγορά εργασίας. Με την ψηφιακή κάρτα μπορούμε πιο εύκολα να εντοπίσουμε τον εργοδότη που αυθαιρετεί και παρανομεί».
Πολιτική μου βούληση να μην τιμωρείται ο εργαζόμενος συνταξιούχος
Αναφερόμενος στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο Άδωνις ξεκαθάρισε: «Η πολιτική μου βούληση είναι να μην τιμωρείται ο συνταξιούχος που θέλει να εργαστεί. Η περικοπή της σύνταξης είχε φθάσει σχεδόν 70% επί Κατρούγκαλου και μειώθηκε στο 30% επί υπουργίας Βρούτση. Σήμερα, θέλουμε να την κάνουμε 0%. Όταν η περικοπή ήταν μεγάλη, υπήρχε πολύ μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα. Σήμερα όμως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην αγορά εργασίας και υπάρχουν άνθρωποι που είναι συνταξιούχοι και που είναι πολύ δραστήριοι και ικανοί. Οι συνταξιούχοι δεν παίρνουν τις δουλειές των νεότερων ανθρώπων. Από το επιπλέον εισόδημα που θα παίρνει κάποιος πέραν της συντάξεώς του θα γίνεται μια κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ που θα είναι πολύ μικρότερη από το 30% που πληρώνει σήμερα».
Άλλο στρατηγικός κακοπληρωτής και άλλο αυτός που πραγματικά δεν έχει χρήματα
Σχετικά με την έκδοση σύνταξης για οφειλέτες ΕΦΚΑ, ο Ά. Γεωργιάδης παρατήρησε: «Υπάρχουν άνθρωποι που πλήρωναν τις εισφορές του αλλά που αδυνάτισαν να τα πληρώσουν στα τελευταία χρόνια του εργασιακού τους βίου, ιδιαίτερα μέσα στα «μνημονιακά» χρόνια. Σήμερα, ο νόμος λέει ότι αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει 20.000 ευρώ ή ένας αγρότης οφείλει 6.000 ευρώ, πρέπει να πληρώσει ολόκληρη την οφειλή του. Εμείς φτιάχνουμε ένα μηχανισμό έτσι ώστε να μην αδικούνται ούτε τα ταμεία ούτε αυτός που πραγματικά δεν έχει χρήματα, ένα μηχανισμό, έτσι ώστε να παίρνει τη σύνταξή του. Θα είναι κανόνες διαφάνειας που θα ξεχωρίζουν τον στρατηγικό κακοπληρωτή από αυτόν που πραγματικά δεν έχει. Τα θέματα θα έχουν ρυθμιστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στην πλήρη ένδεια και έχουν πληρώσει εισφορές 25 ή 26 ή 27 χρόνια. Αυτό δεν είναι σωστό».
Στόχος μας η αυτόματη έκδοση των συντάξεων
Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Τα εφάπαξ βγαίνουν αρκετά πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν. Οι επικουρικές συντάξεις είναι ένα πιο μπλεγμένο πράγμα. Εκκαθαρίζουμε τις κύριες συντάξεις πρώτα και μετά τις επικουρικές. Τώρα είμαστε στις κύριες συντάξεις. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε, πιστεύω, σε κάτω από 20.000 πραγματικές εκκρεμείς συντάξεις. Πλέον, υπάρχουν συντάξεις, οι οποίες εκδίδονται εντός μηνός. Ο στόχος είναι να βγαίνει η σύνταξη αυτόματα. Ήδη, η σύνταξη του δημοσίου υπαλλήλου βγαίνει σχεδόν αυτόματα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα σχετικά με τις τριετίες, ο κύριος Ά. Γεωργιάδης τόνισε: «Υπάρχει πράξη του 2012 που έχει παγώσει τις τριετίες. Η ανεργία πρέπει να πέσει κάτω από το 10% σε ετήσια βάση για να ξεπαγώσουν. Σήμερα, η ανεργία είναι λίγο επάνω από το 11%. Πρέπει πρώτα να πάμε το 11% σε κάτω από το 10% σε ετήσια βάση για να μπορέσουμε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες. Και μιλάμε για τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Εκτιμώ ότι, χονδρικά, σε ενάμιση χρόνο θα έχουμε φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο της ανεργίας.
Τέλος, με αφορμή τον ξενοδοχουπάλληλο στη Ρόδο και τον εργαζόμενο στην Κρήτη, ο Άδωνις ρωτήθηκε αν θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργοδοτών. Ο υπουργός τόνισε: «Οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Στην περίπτωση της Ρόδου, η παρανομία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, επειδή υπήρχε η συναίνεση του εργαζόμενου και επειδή δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση. Στην περίπτωση της Κρήτης, πρόκειται για σαφή και πλήρη παρανομία. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Η νομοθεσία είναι ήδη αυστηρή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας