Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΡΤ

Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, εισηγήθηκε την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας τροποποιημένη (πρόκειται για μικρή χρονική μετάθεση του χρονοδιαγράμματος κατά μια εβδομάδα) και προβλέπει: Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο

Οριστική μορφή έλαβε ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Για να φθάσει στο σημείο αυτό, το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης χρειάστηκε να ανταπεξέλθει σε στιγμές έντασης, ιδιαίτερα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Το διαδικαστικό είναι πολιτικό», σύμφωνα με ένα παλαιό απόφθεγμα στον χώρο της Αριστεράς, ρητό που βρήκε την επιβεβαίωσή του στο διήμερο που διήλθε στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, αναφορικά με τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου, τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία δύο προτάσεις. Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, εισηγήθηκε την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας τροποποιημένη (πρόκειται για μικρή χρονική μετάθεση του χρονοδιαγράμματος κατά μια εβδομάδα) και προβλέπει: Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο. Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε (από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, συντονιστή του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του κόμματος), προέβλεπε έως τις 31 Αυγούστου να έχει ληφθεί απόφαση από την ΚΕ για το είδος του συνεδρίου που πρέπει να διεξαχθεί (διαρκές ή έκτακτο), διεξαγωγή του συνεδρίου στις 27-29 Οκτωβρίου και στις 26 Νοεμβρίου εκλογή προέδρου.

Σε σύνολο 252 ψηφισάντων, υπέρ της πρότασης της κυρίας Σβίγκου ψήφισαν 160 (63,5% επί των ψηφισάντων) και υπέρ της δεύτερης πρότασης 88, ενώ καταγράφηκαν 2 παρών και 2 λευκά. Υπέρ της πρότασης για εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο ψήφισαν οι Ρένα Δούρου, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέρας, Θάνος Μωραΐτης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Νίκος Παππάς. Ο Νίκος Παππάς, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή στην εισήγησή της υιοθέτησε τη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει, δικαιολόγησε τη στάση του, λέγοντας ότι δεν ήθελε να αποκλείσει κανέναν υποψήφιο από τη διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εάν η σχετική διαδικασία τίθετο σε εφαρμογή τον Νοέμβριο. Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα, δεν αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι για την προεδρία να είναι τέσσερις και όχι έξι. Υπενθυμίζεται ότι η συμβιβαστική πρόταση προέβλεπε πως οι δύο γύροι των εκλογών να διενεργηθούν στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, αποσκοπώντας στο να έχουν τελειώσει οι σχετικές διαδικασίες και το κόμμα να «προλάβει» τη ΔΕΘ, έχοντας ήδη νέο πρόεδρο. Συγκεκριμένα, η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει:

Στις 3 Σεπτεμβρίου διαρκές συνέδριο, στις 10 Σεπτεμβρίου Α γύρο εκλογών και στις 16 Σεπτεμβρίου Β’ γύρο εκλογών, αν παραστεί ανάγκη για επαναληπτικό γύρο. Επισημαίνεται ότι οι τέσσερις υποψήφιοι για το χρίσμα είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Στελέχη και βουλευτές του κόμματος έχουν αρχίσει να τοποθετούνται δημόσια επί των υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μπίστη, ο Στέφανος Τζουμάκας οφείλει να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Το ιστορικό στέλεχος τόνισε συγκεκριμένα πως «με το θάρρος που μου δίνει η μακρόχρονη φιλική, ανθρώπινη και συναγωνιστική σχέση, θέλω να ζητήσω από τον Στέφανο να το ξανασκεφτεί. Όχι γιατί δεν μπορεί , ούτε γιατί πρέπει να υποχωρήσει στις αθλιότητες που γέμισαν ήδη το διαδίκτυο. Αλλά γιατί ήρθε ο καιρός η γενιά μας να κάνει λίγο πίσω. Όχι να αποστρατευτεί όπως εύχονται οι πολέμιοι της αλλά να μην είναι στην πρώτη γραμμή». Παράλληλα, ο Νίκος Βούτσης, υποστήριξε ανοικτά την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Μεταξύ άλλων σημείωσε στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά.

Την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων

Επίσης, νωρίτερα την Κυριακή 16 Ιουλίου, ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία, όπως είχε προαναγγείλει, στον απόηχο της ανατροπής του σχεδιασμού που είχε γίνει μέχρι τις εθνικές εκλογές και ο οποίος πλέον δεν έχει έδαφος να ξεδιπλωθεί. Άφησε αιχμές, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως «ποτέ δεν συμμετείχε σε στημένους διαγωνισμούς». Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι «πλήγωσαν οι πολιτικές μας». Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η αντιπαράθεση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που ξέσπασε στα social media ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον διευθυντή της «Αυγής».

Αφορμή στάθηκαν οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο Παύλος Πολάκης  στην πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο Παύλος Πολάκης ανέφερε πως «ο Αλέξης ως Πρόεδρος, ακόμη και με τους όρους life style που τείνουμε να αποδεχτούμε, ήταν περισσότερο από επαρκής. Αποδείχτηκε, όμως, ότι αυτό δεν ήταν αρκετό» ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη φάση, που διαδικασίες fast track με χαρακτηριστικά καλλιστείων ή με επικέντρωση σε επίπλαστα ψευδο- διλήμματα (Κέντρο ή Αριστερά;) δεν πρόκειται να τον ανατάξουν».

Απαντώντας σε αυτά ο διευθυντής της Αυγής, Σπύρος Ραπανάκης σχολίασε στο Facebook κάνοντας λόγο για «αθλιότητες» και υπονοώντας ότι τα σχόλια απευθύνονται στην υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments