Ελλάδα

Πύρινη πολιορκία

Πύρινη πολιορκία

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Σπίτια και αυτοκίνητα στη Σαρωνίδα και στο Λαγονήσι έκαψε η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά.

Η πρώτη δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου ήταν η χθεσινή, αφού μάχη με τις φλόγες δίνουν από το μεσημέρι οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να κατασβέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά και γρήγορα επεκτάθηκε σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Σπίτια και αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, με τις Αρχές να έχουν ζητήσει εγκαίρως από τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές. Επικίνδυνη αποδείχθηκε και η φωτιά, η οποία έκαιγε από το μεσημέρι και στο Λουτράκι, όπου επίσης υπάρχουν εκκενώσεις σπιτιών και αυτοκινήτων, ενώ ένα ακόμη μέτωπο άνοιξε από το απόγευμα στα Δερβενοχώρια, σε δασική έκταση.

Σπίτια και αυτοκίνητα στη Σαρωνίδα και στο Λαγονήσι έκαψε η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά. Το άλλο μέτωπο καίει στα Καλύβια, ενώ οι φλόγες πέρασαν από τους οικισμούς Μελισσουργός και Φέριζα. Εκκενώθηκε ο ιππικός όμιλος. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προληπτικά τις κατοικίες Στην περιοχή έπνεεαν ισχυροί άνεμοι 6 και 7 μποφόρ, με ριπές 8 μποφόρ. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, λόγω των ανέμων η φωτιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες και προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές. Ο κ. Αρτοποιός πρόσθεσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Νωρίτερα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και στη Λεωφόρο Λαυρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άλλη πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου κοντά στον Ισθμό. Σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες παραδόθηκαν στις φλόγες. Μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση απεστάλησαν στους κατοίκους. Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου που είχαν κλείσει από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο της Επιδαύρου, λόγω της φωτιάς και των καπνών. Στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο μεταφέρθηκαν οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Ελπίς». Με ασφάλεια εκκενώθηκαν και οι παιδικές κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή και τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλανόπουλος. Στα Δερβενοχώρια, όπου το μέτωπο έχει έκταση περίπου τριών χιλιομέτρων, τον Λάππα Αχαΐας και το Καπαρέλλι στη Βοιωτία. Την Πυροσβεστική και την Αστυνομία συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς έχει ενεργοποιηθεί το Σχέδιο «Δευκαλίων».

Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα

Την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ώστε να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι εκτιμήσεις των ζημιών από τις φωτιές και να αποδωθούν οι αποζημιώσεις στους Πιο αναλυτικά ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκομαι για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ενημερώνομαι συνέχεια για την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική, τη Βοιωτία και την Κορινθία.

Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι μέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές. Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα ν καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments