Κόσμος

«Η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τη Ρωσία»

Ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμφωνία σιτηρών με την οποία αποσύρθηκε η Μόσχα θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς τη Ρωσία

Ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμφωνία σιτηρών με την οποία αποσύρθηκε η Μόσχα θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς τη Ρωσία και συμπλήρωσε: «Η Ουκρανία, ο ΟΗΕ και η Τουρκία μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια του διαδρόμου τροφίμων και των επιθεωρήσεων πλοίων».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας  δήλωσε ότι μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συμφωνία Grain Corridor , η συμφωνία θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς τη Μόσχα.

Δημοσιεύοντας ένα βίντεο, ο Ζελένσκι είπε: «Η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μαζί μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια του διαδρόμου τροφίμων και των επιθεωρήσεων πλοίων. Αυτό είναι απαραίτητο για ολόκληρο τον κόσμο».

Σημειώνοντας ότι ο κόσμος έχει τώρα την ευκαιρία να δείξει ότι κανείς δεν επιτρέπει τον εκβιασμό, ο Ζελένσκι είπε: «Πρέπει όλοι να προστατευτούμε από τη ρωσική τρέλα». Τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για την πρόσβαση 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σε τρόφιμα,  ο Ζελένσκι είπε: «Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς τη Ρωσία».

Στο μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο τηλέφωνο και ότι συμφώνησαν να «συνεργαστούν με τις σχετικές χώρες για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανανέωση των αποστολών τροφίμων στη Μαύρη Θάλασσα».

Η Ρωσία, από την άλλη, ανακοίνωσε τον όρο της επιστροφής στη συμφωνία. Η Μόσχα έχει προτείνει ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβίωσης της συμφωνίας εάν αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Με χωριστή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του ΟΗΕ και της Ρωσίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, διασφαλίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων θα συνεχιστούν χωρίς να επηρεάζονται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις δυτικές χώρες. Ωστόσο, η Ρωσία έχει επισημάνει ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα ως προς αυτό και είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Με τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, τα σιτηρά της Ουκρανίας, ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, παραδόθηκαν στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας και των Τουρκικών Στενών. Αναφέρεται ότι 33 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας έχουν εξαχθεί με αυτόν τον τρόπο με χίλια πλοία μέχρι στιγμής.

Ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) σημείωσε ότι η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών συνέβαλε στη μείωση των τιμών των τροφίμων στον κόσμο και στην καταπολέμηση της πείνας, το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) υπενθύμισε ότι χάρη στην εν λόγω συμφωνία, 725 χιλιάδες τόνοι σιταριού μεταφέρθηκαν σε χώρες κρίσης όπως το Αφγανιστάν και η Σομαλία. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία δεν συμβάλλει πολύ στην παράδοση επαρκούς σιτηρών στις φτωχές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο