Παγκόσμια Τράπεζα: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών
Πηγή Φωτογραφίας: reporter.gr
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20, στην Ινδία, για την οικονομική διαίρεση του κόσμου λόγω της κρίσης χρέους και της κλιματικής αλλαγής που θα επιδεινώσει τη φτώχεια.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20 που πραγματοποιείται στην Ινδία, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, προειδοποίησε ότι οι διαφορές μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια.
Συγκεκριμένα, ο Μπάνγκα προειδοποίησε για την «απογοήτευση» του Παγκόσμιου Νότου από τις πλούσιες χώρες, δημιουργώντας μια «δυσπιστία» που μπορεί να αυξήσει τη διαίρεση του κόσμου εν όψει της αυξανόμενης κρίσης χρέους και της κλιματικής αλλαγής.
“Αυτό που με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα είναι η δυσπιστία που χωρίζει ήσυχα τον Βορρά και τον Νότο σε μια στιγμή που πρέπει να ενωθούμε. Η απογοήτευση του Παγκόσμιου Νότου είναι κατανοητή. Από πολλές απόψεις, πληρώνουν το τίμημα για την ευημερία μας”, Μπάνγκα είπε στην ινδική πόλη Gandhinagar.
Πολλές οικονομίες εξακολουθούν να ανακάμπτουν από το διπλό σοκ της πανδημίας και στη συνέχεια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αρχικά ώθησε τις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν την κατάσταση των πιο ευάλωτων χωρών.
Οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της G20 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στο Gandhinagar της Ινδίας πραγματοποιούνται επίσης την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτή η συμφωνία, θεμελιώδης για τον εφοδιασμό σε τρόφιμα των αναπτυσσόμενων χωρών, επέτρεψε την εξαγωγή περισσότερων από 32 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών τον τελευταίο χρόνο.
«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς· πρέπει να θυμάστε ότι η Ρωσία αποχώρησε χθες από την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και της Ουκρανίας και συζητάμε για το πώς να βοηθήσουμε τις ευάλωτες χώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Joachim Nagel.
Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής Enoch Godongwana προειδοποίησε ότι η ρωσική απόφαση «θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις φτωχές χώρες».
Στο περιθώριο, ο Ατζάι Μπάνγκα υπογράμμισε την επικίνδυνη διαίρεση που εγκαταστάθηκε στην παγκόσμια οικονομία, ελλείψει προόδου στον αγώνα κατά της φτώχειας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας