Η ισπανική ακροδεξιά θέλει τον «εκπολιτισμό» της Λατινικής Αμερικής
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO
Ενώ η Ισπανία θέλει να ηγηθεί της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), το ζήτημα του αποικιακού παρελθόντος διχάζει τα εθνικά πολιτικά κόμματα. Ενώ τα πλειοψηφικά κόμματα, το κεντροαριστερό PSOE (S&D) και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP, EPP), αποφεύγουν να μιλούν για το αποικιακό παρελθόν της Ισπανίας και το αριστερό κόμμα Sumar (Αριστερά/Πράσινοι) καλεί αόριστα σε ένα « κοινό Reflection» , ο ακροδεξιός σχηματισμός VOX (CRE) προβάλλει το πατριωτικό του πρόγραμμα για την προστασία της «κληρονομιάς» της Ισπανίας στη Λατινική Αμερική.
Μολονότι η ανάγκη μακροπρόθεσμης συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες CELAC και η Ισπανία να είναι ο ηγέτης αυτών των σχέσεων παραμένει προτεραιότητα για όλα τα κύρια κόμματα, η αναγνώριση της κατάκτησης της Αμερικής ανά χώρα είναι ένα θέμα που τα μέρη παρακάμπτουν ή αρνούνται άμεσα.
Το VOX, το οποίο θα μπορούσε να εισέλθει στην κυβέρνηση μετά τις γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, διαβεβαιώνει στο εκλογικό του πρόγραμμα ότι «εμείς οι Ισπανοί δεν χρειάζεται να απολογούμαστε για το παρελθόν μας» και ότι το κόμμα θα καταπολεμήσει κάθε προσπάθεια «διαγραφής» της ισπανικής κληρονομιάς.
«Θα προωθήσουμε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, εντός και εκτός των συνόρων μας, με στόχο την καταπολέμηση του «σκοτεινού θρύλου» και τη διάδοση του εκπολιτιστικού έργου της Ισπανίας στην Αμερική», ίσως διαβάζουμε στο πρόγραμμά τους.
Η Ισπανία «δεν μπορεί να παραιτηθεί από το να είναι το επίκεντρο αυτής της αδελφικής κοινότητας ελεύθερων και κυρίαρχων εθνών που σχηματίζουν την ιβηρόσφαιρα» .
Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα επιδιώκει επίσης να πολεμήσει τα αριστερά φόρουμ της Λατινικής Αμερικής Foro de Sao Paulo και Grupo de Puebla επειδή «προωθούν έναν ιθαγενισμό που παραποιεί την ιστορία και ξεσπά όλη του τη δυσαρέσκεια εναντίον της πατρίδας μας» .
Η Ισπανία παραδοσιακά δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον να ζητήσει συγγνώμη για το αποικιακό παρελθόν της, ενώ χώρες όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς έχουν ζητήσει συγγνώμη στο παρελθόν για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των αυτόχθονων πληθυσμών.
Το 2019, η μεξικανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στον Βασιλιά Φιλίπε ΣΤ’ της Ισπανίας ζητώντας επίσημη συγγνώμη για όλες τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ισπανοί κατά την κατάκτηση της Αμερικής. Αυτή η επιστολή απορρίφθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας (PSOE, S&D) και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο Guardian .
Ενώ το VOX αρνείται να επιστρέψει στον ρόλο της Ισπανίας στο παρελθόν της αμερικανικής ηπείρου ή να ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτόν, ο αριστερός σχηματισμός Sumar καλεί για έναν ” κοινό προβληματισμό με τις αδελφές μας χώρες για το παρελθόν, το παρόν και τα μελλοντικά κοινά μας συμφέροντα, μακριά από κάθε μορφής ρεβιζιονισμού ή ενδιαφέρουσας εργαλειοποίησης» .
Τα πλειοψηφικά κόμματα, το PSOE και το PP, αποφεύγουν να αναφερθούν σε αυτό το θέμα και αντ’ αυτού εστιάζουν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών και στο γεγονός ότι η Ισπανία πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών της ΕΕ να έρθει πιο κοντά στη CELAC.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ (PSOE) επέμεινε ότι η σύνοδος κορυφής ΕΕ-CELAC τη Δευτέρα και την Τρίτη θα είναι η εμβληματική εκδήλωση της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία συγκεντρώνει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από 33 χώρες της Κοινότητας της Λατινικής Αμερικής και των κρατών της Καραϊβικής.
«Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, πιθανότατα θα υποστηρίξουμε έναν μόνιμο μηχανισμό διαλόγου μεταξύ των δύο μπλοκ για να συμφωνήσουμε, να μοιραστούμε και να εφαρμόσουμε στρατηγικές πολιτικές σε πολλές παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας», είπε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-CELAC τη Δευτέρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας