Αριστείδης Πατσόγλου: Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος μας διευκολύνει στην ερμηνεία του παρόντος
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΡΤ
Ο διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος γλύπτης, χαράκτης και ζωγράφος Αριστείδης Πατσόγλου, ξετυλίγει τον ποιητικό κόσμο της Τέχνης του, μέσα από τις “Διαδρομές μνήμης“, μία αντιπροσωπευτική έκθεση που πραγματοποιείται στη γκαλερί “Thalatta art” στην Αθήνα.
Με αφορμή τη μοναδική ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουλίου, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν προσωπικά, φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» τη Δευτέρα 17 Ιουλίου και συνομίλησε με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για την Τέχνη αλλά και για τη ζωή του.
Θυμήθηκε τους ανθρώπους που τον επηρέασαν, από τα παιδικά του χρόνια στη Λέσβο με τον παππού του και τη μαθητεία του στην αγιογραφία δίπλα σε έναν καλόγερο που ήταν καθοριστική για την απόφασή του να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική. «Στην αρχή ντρεπόμουν, ακόμη και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών να πω ότι ξεκίνησα από την αγιογραφία. Αργότερα κατάλαβα πόσα στοιχεία μου είχε δώσει η τέχνη της αγιογραφίας που με βοήθησαν να προχωρήσω στη γλυπτική και στη χαρακτική…» τόνισε ο κ. Πατσόγλου και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ τυχερός γιατί βρεθήκαν άνθρωποι που με οδήγησαν στην τέχνη. Αλλά πιστεύω πως όταν ένας μαθητής είναι έτοιμος βρίσκονται οι δάσκαλοι…».
Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70, που ήταν όπως είπε χαρακτηριστικά «ένα εργαστήρι που έβραζε…» όπου η μοναξιά που δημιουργεί η μεγαλούπολη, τον οδήγησε στη δημιουργία της ομάδας «Logos» μαζί με 50 διεθνείς καλλιτέχνες (Αντρέ Μασόν, Σεζάρ, Κολομαρίνι. Τσαρούχης, Πιερράκος, Ανδρέου, Αξελός, ο Άναλης κ.ά.)
Στο Παρίσι άρχισε να εμπνέεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που όπως είπε «μπορούμε να διδαχθούμε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό… Μας κάνει πιο εύκολη την ερμηνεία του παρόντος… Στο Παρίσι, όποτε πήγαινα στο μουσείο του Λούβρου, όπου είχα τη δυνατότητα να δω πολλά στοιχεία αρχαίων πολιτισμών, σταματούσα για ώρες μπροστά από τη Νίκη της Σαμοθράκης… δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω της.»
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός αποτελεί ακόμη και σήμερα πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, που είναι πολύ έντονη. Οι ατομικές εκθέσεις του ξεπερνούν τις 70 και έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βέλγιο, η Ελβετία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Σουηδία. Έργα του βρίσκονται σε κορυφαία μουσεία και συλλογές, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κεμπέκ στον Καναδά, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καναδά και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τυνησίας. Έργα του βρίσκονται τέλος στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος» στην Αθήνα, στο Gare de l’Est στο Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση «Διαδρομές μνήμης» του Αριστείδη Πατσόγλου στη γκαλερί “thalatta art” θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας