BBC: Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΕ – Τυνησίας για το μεταναστευτικό
Πηγή Φωτογραφίας: media.euobserver.com
Η πολιτική συμφωνία αποκαλύφθηκε την Κυριακή μετά από συνάντηση στην Τύνιδα μεταξύ του προέδρου της Τυνησίας Kaïs Saïed και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία συμμετείχαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Giorgia Meloni και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte. « Σε αυτούς τους καιρούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας, είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τους στρατηγικούς μας εταίρους », είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις του Τύπου. Το περιεχόμενο του κειμένου είχε τροφοδοτήσει εικασίες για το ποσό που θα μπορούσε να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τυνησία, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται για καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της κοινωνίας των πολιτών.
Στα χαρτιά, το κείμενο είναι μια δήλωση πολιτικών προθέσεων που έγινε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τυνησία με σκοπό τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Το μνημόνιο δεν είναι δεσμευτικό και δεν δημιουργεί υποχρεώσεις από μόνο του. Ωστόσο, παρουσιάζει μια σειρά σχεδίων δράσης που θα αναπτυχθούν σταδιακά, θα μετατραπούν σε νομικά μέσα και θα εγκριθούν από τα κράτη μέλη πριν εφαρμοστούν. Τα σχέδια χωρίζονται σε πέντε πυλώνες : μακροοικονομική σταθερότητα, οικονομία και εμπόριο, πράσινη μετάβαση, επαφές μεταξύ ανθρώπων και μετανάστευση. Κάθε κατηγορία περιλαμβάνει διαφορετικά έργα επενδύσεων και συνεργασίας, πολλά από τα οποία θα περιλαμβάνουν την άμεση εκταμίευση κεφαλαίων από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ.
Το μνημόνιο παραμένει ασαφές ως προς τα ποσά, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης επί τόπου, αλλά προβάλλονται κάποια προκαταρκτικά στοιχεία. Το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ αναφέρεται ως δημοσιονομική στήριξη για την κυβέρνηση της Τυνησίας, η οποία αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά της. Η χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία του ιού Covid-19, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι παγκόσμιες εκρήξεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, η υψηλή ανεργία και η έξοδος των ξένων επενδύσεων που προκαλείται από την παρακμή της δημοκρατίας.
Η Τυνησία, μαζί με τη Λιβύη, θεωρείται μια από τις κύριες πύλες για τους αιτούντες άσυλο που επιθυμούν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Μερικοί από αυτούς τους μετανάστες είναι Τυνήσιοι υπήκοοι που εγκαταλείπουν τις κατασταλτικές πολιτικές της χώρας, αλλά άλλοι προέρχονται από πιο μακρινές περιοχές όπως η Αίγυπτος, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας, η Ιταλία αποτελεί το πρώτο σημείο εισόδου για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο κάθε μήνα. Σύμφωνα με τον Frontex, τον οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, περισσότεροι από 102.000 άνθρωποι πέρασαν παράνομα τα σύνορα μέσω της κεντρικής Μεσογείου πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 51% σε σύγκριση με το 2021 . Η Ιταλία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει αυτή την αύξηση των αφίξεων και έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αναπτύξει πρόσθετους πόρους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η μετανάστευση αποτελεί πυλώνα του μνημονίου, με αρχική διάθεση 105 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση των επιχειρήσεων λαθρεμπόρων, την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων και την επιτάχυνση της επιστροφής των απορριφθέντων αιτούντων. Τα χρήματα θα δοθούν στις αρχές της Τυνησίας με τη μορφή σκαφών έρευνας και διάσωσης, οχημάτων, ραντάρ, drones και άλλων τύπων εξοπλισμού περιπολίας, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς που εργάζονται επί τόπου, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). ) και την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας