Διεθνή

Ευρώπη: Η νέα δυστοπία της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών

Ευρώπη: Η νέα δυστοπία της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus, περισσότερες από 810 μεγάλες δασικές πυρκαγιές - πυρκαγιές που προκάλεσαν ζημιές σε έκταση τουλάχιστον 300 στρεμμάτων

Αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δύσκολη αντιπυρική περίοδο είναι ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, τα οποία μειώνουν σε επικίνδυνα επίπεδα την υγρασία στη βλάστηση, δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus, περισσότερες από 810 μεγάλες δασικές πυρκαγιές – πυρκαγιές που προκάλεσαν ζημιές σε έκταση τουλάχιστον 300 στρεμμάτων – έχουν καταγραφεί φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αποτυπώνεται στον «ζωντανό» χάρτη του Copernicus, ο οποίος δείχνει έναν ανησυχητικό αριθμό πυρκαγιών από τα Βαλκάνια και την Ιταλία έως την Ιβηρική Χερσόνησο και τμήματα της βόρειας Ευρώπης, εξετάζοντας την εμφάνισή τους μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Εξίσου ανησυχητικές για την Ευρώπη είναι και οι επίσημες εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.): πριν από τις τελευταίες δέκα ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι καμένες εκτάσεις εκτιμάται ότι είναι περίπου 90.000 στρέμματα, πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.

Ως περαιτέρω ένδειξη των κινδύνων που πρέπει να διαχειριστούν οι χώρες της Ε. Ε., η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ήδη αντιμετωπίσει φέτος περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές από το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.

Ειδικότερα στη Γαλλία, μεταξύ 2006 και 2022 καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 72,3 μεγάλες πυρκαγιές ανά έτος, ενώ φέτος έχουν ήδη σημειωθεί 207. Στην Ισπανία, ο μέσος όρος των τελευταίων 15 ετών ήταν 192,8 μεγάλες πυρκαγιές, αλλά φέτος έχουν ήδη σταλεί πυροσβέστες για την κατάσβεση 327.

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 10 μεγάλες πυρκαγιές, έναντι 66 πέρυσι και 85 πρόπερσι. Μόνο την Τρίτη αναφέρθηκαν 47 δασικές πυρκαγιές, δήλωσε το βράδυ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Η αύξηση των μεγάλων πυρκαγιών και οι προκλήσεις που αυτή προκαλεί για κάθε οργανωμένη πολιτεία ενδέχεται να είναι η πρόγευση για τη νέα πραγματικότητα, καθώς το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι οι δασικές φωτιές θα αυξηθούν κατά 30% σε παγκόσμια κλίμακα έως το 2030. Αυτό ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην περιοχή της Μεσογείου, όπου η υπερθέρμανση εξελίσσεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments