Διεθνή

Ζαχάροβα για συμφωνία για σιτηρά: Ο ΟΗΕ έχει τρεις μήνες διορία να τηρήσει τους όρους μας

Ζαχάροβα για συμφωνία για σιτηρά: Ο ΟΗΕ έχει τρεις μήνες διορία να τηρήσει τους όρους μας

Πηγή Φωτογραφίας: kathimerini.gr

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα απέστειλε «τελεσίγραφο» στον ΟΗΕ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα απέστειλε «τελεσίγραφο» στον ΟΗΕ σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά, δίνοντας τρεις μήνες διορία για να ικανοποιηθούν τα ρωσικά αιτήματα, προκειμένου η Μόσχα να επιστρέψει στις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία.

Η Ρωσία γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι διακόπτει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που είχε συναφθεί πριν από ένα χρόνο με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για τη διευκόλυνση των δικών της αποστολών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η απόσυρση της Ρωσίας σήμαινε ότι τερματίστηκε και το σχετικό σύμφωνο για την ενίσχυση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, είχε δηλώσει τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι το βάρος πέφτει τώρα στα Ηνωμένα Έθνη να εφαρμόσουν τη ρωσική συμφωνία, αν θέλουν να επιστρέψει η Μόσχα στις συνομιλίες για τη βοήθειά της στην αναβίωση των ουκρανικών εξαγωγών.

«Το ίδιο το Μνημόνιο Ρωσίας-Ηνωμένων Εθνών αναφέρει, και θα το παραθέσω… ότι η συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τρία χρόνια και σε περίπτωση που ένα από τα μέρη προτίθεται να την καταγγείλει (είτε η Ρωσία είτε ο ΟΗΕ), πρέπει να δώσει προειδοποίηση τριών μηνών. Εμείς δώσαμε ειδοποίηση», δήλωσε η Ζαχάροβα στο Radio Sputnik την Τετάρτη.

«Κατά συνέπεια, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ακόμη τρεις μήνες για να πετύχουν συγκεκριμένη επανόρθωση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι δεν πρέπει να τρέχουν στα μικρόφωνα της Γραμματείας του ΟΗΕ, αλλά να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους τρεις μήνες για να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα επιστρέψουμε στη συζήτηση», κατέληξε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments