Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Αντιθέσεις».
Ερωτηθείς για το ύψος και τον τρόπο χρήσης των κονδυλίων πυροπροστασίας, ο κύριος Σ. Πέτσας τόνισε και με την ιδιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών: «Μέχρι το 2021 τα χρήματα που δίνονταν στην τοπική αυτοδιοίκηση για πυροπροστασία ήταν 18,4 εκατομμύρια ευρώ. Το 2023 δόθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 36%, Τα χρήματα εδόθησαν για διάφορες δράσεις.
Η κατανομή των χρημάτων γίνεται κατόπιν εισήγησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ). Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα τρίπτυχο ως προς την προτεραιοποίηση των αναγκών για τα ζητήματα που σχετίζονται με την πυροπροστασία.
Απολογισμό ξεκινήσαμε πρώτη φορά πέρυσι. Δεν υπήρχε στην κουλτούρα της πυροπροστασίας. Δόθηκαν πέντε εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για περιοχές με περιαστικά δάση. Δόθηκαν λοιπόν στοχευμένα ποσά για στοχευμένες περιοχές. Αυτός ο απολογισμός θα επεκταθεί φέτος για το σύνολο των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι τώρα, υπήρχε μια τάση της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσλαμβάνει εποχικό προσωπικό. Αυτό πάει περισσότερο στην αντιμετώπιση και λιγότερο στην πρόληψη. Εμείς έχουμε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη. Θα έχουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, με μηχανήματα πιο ευέλικτα και με ευφυή συστήματα πυρόσβεσης, χωρίς βέβαια να υποκαθίσταται ο καλός συντονισμός και κατά την προετοιμασία και κατά την επιχείρηση επί του πεδίου.
Η δασοπροστασία έχει ξεκινήσει για εφέτος από τον Ιανουάριο. Η πρώτη σύσκεψη έγινε στις 27 Ιανουαρίου του 2023, γιατί είχαμε μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά και γιατί είχαμε μπροστά μας εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι οι συντονιστικές συσκέψεις έγιναν νωρίς και οι οδηγίες δόθηκαν νωρίς». Ερωτηθείς για το εάν όλη η προετοιμασία ήταν ικανοποιητική, ο κύριος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Όσον αφορά τα θέματα των κονδυλίων και τη συντονιστική προετοιμασία, έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα από τον Αύγουστο του 2021, όταν είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτά τα βήματα πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.
Ως προς τις συγκεκριμένες πυρκαγιές που γίνονται τώρα και τα περιαστικά δάση της Αττικής, είναι κομβικής σημασίας ο καθαρισμός. Ο καθαρισμός γίνεται από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας αλλά και από τους ίδιους τους ιδιώτες. Η φωτιά μπορεί δυστυχώς να ξεκινήσει από ένα οικόπεδο, το οποίο δεν καθαρίστηκε. Αν ένας ιδιώτης δεν προβαίνει σε καθαρισμό, τότε πρέπει να ξέρουμε ότι ο δήμος έχει το δικαίωμα να μπει μέσα και να καθαρίσει το οικόπεδο. Προηγούνται ειδοποίηση και πρόστιμο. Στον δήμο Διονύσου εστάλησαν, για παράδειγμα, πρόστιμα ύψους 700.000 ευρώ περίπου. Ο καθαρισμός σώζει ανθρώπινες ζωές και τον εθνικό φυσικό μας πλούτο. Άρα, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια καλύτερη διαδικασία συντονισμού, τα τελευταία χρόνια.
Και για την αντιμετώπιση είχαμε φέτος το περισσότερο προσωπικό και τα περισσότερα μέσα που είχαμε ποτέ.
Η έμφαση στην Πολιτική Προστασία από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ολοφάνερη. Ας αναρωτηθούν οι Έλληνες πολίτες αν γνώριζαν ποιος ήταν Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας πριν από το 2019 και εάν έμαθαν τον Νίκο Χαρδαλιά μετά το 2019 για να αντιληφθούν πόσο μεγάλη ειπναι η διαφορά, διαφορά «νύχτας και μέρας» ως προς τα θέματα πολιτικής προστασίας.
Παλαιότερα, ήταν μια θέση «ψυγείο». Σήμερα, δεν έχουμε μόνο Γενική Γραμματεία αλλά έχουμε ολόκληρο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Έχουμε πολλά βήματα ακόμη να κάνουμε, αλλά έχουμε ήδη μπει σε έναν πιο επιστημονικό τρόπο αντιμετώπισης».