Ελλάδα

Σε ύφεση το μέτωπο σε Αττική – Κορυφώνεται η μάχη σε Ρόδο

Σε ύφεση το μέτωπο σε Αττική – Κορυφώνεται η μάχη σε Ρόδο

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ο Γιάννης Αρτοποιός επισήμανε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων και στην παλαιά και στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου διεξάγεται κανονικά. Κλειστή παραμένει η παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας – Θήβας, ανάμεσα στη Μάνδρα και τα Βίλια. Κλειστή είναι και η επαρχιακή οδός Οινόης – Μαγούλας, από το ύψος του εργοστασίου «Τιτάν».

Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, ενώ στη Ρόδο μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες. Συγκεκριμένα, πάλη με τις φλόγες δίνεται ακόμη σε Δυτική Αττική, Βοιωτία, Κορινθία και Ρόδο. Νέος συναγερμός έχει σημάνει στα Μέγαρα. Μήνυμα από το 112 να εγκαταλείψουν τις οικίες τους έλαβαν λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί οι κάτοικοι στον οικισμό Νέα Ζωή Κανδηλίου αλλά και όσοι βρίσκονταν στην λεωφόρο Καταδρομών.

«Δυστυχώς η κατάσταση δυσκολεύεται λόγω των ισχυρών ανέμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης. Επισήμανε ότι η φωτιά καίει δάσος και πλησιάζει τον οικισμό της Νέας Περάμου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μεταβούν στο σημείο επιπλέον πτητικά μέσα. Αναζωπυρώσεις καταγράφονται σε Οινόη και Νέα Πέραμο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, να έχουν να αντιμετωπίσουν και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι η φωτιά στα Δερβενοχώρια εξελίσσεται σε τρία ενεργά μέτωπα: το ανατολικό προς Στεφάνη, το δυτικό προς την Αγία Σωτήρα και ένα μέτωπο νοτιοδυτικά της Μάνδρας, μακριά από την Εθνική Οδό.

Ενώ όμως στην Δυτική Αττική το πύρινο μέτωπο φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο, εκκενώσεις οικισμών και ενός ξενοδοχείου γίνονται στη Ρόδο, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά. Η φωτιά κατακαίει δασική έκταση, στο κέντρο του νησιού, ανάμεσα στους οικισμούς Απόλλωνα και Λάερμα. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δύο είναι τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς. Εκκενώνονται οι οικισμοί Ελεούσα, Διμυλιά και Σάλακος, καθώς και ο ορεινός όγκος του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται ξενοδοχείο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Ο Γιώργος Χατζηανδρέου τόνισε ότι επιχειρούν έξι εναέρια μέσα, προσθέτοντας ότι έχει γίνει επίταξη μηχανημάτων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τα εναέρια μέσα να ενισχυθούν περαιτέρω.

Στο Λουτράκι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, «η φωτιά καίει πευκοδάσος, βρίσκεται βορείως της Εθνικής Οδού και σε απόσταση ασφαλείας άνω των πεντακοσίων μέτρων από τα διυλιστήρια. Ο Γιάννης Αρτοποιός επισήμανε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων και στην παλαιά και στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου διεξάγεται κανονικά. Κλειστή παραμένει η παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας – Θήβας, ανάμεσα στη Μάνδρα και τα Βίλια. Κλειστή είναι και η επαρχιακή οδός Οινόης – Μαγούλας, από το ύψος του εργοστασίου «Τιτάν».

Στη Μεσσηνία συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος ομολόγησε τρεις διαφορετικούς εμπρησμούς. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, ο 30χρονος προσήχθη στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής αμέσως μετά την εκδήλωση της χθεσινής πυρκαγιάς στην Υάμειας Μεσσηνίας. Την κράτησή του έκανε γνωστή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ταυτόχρονα σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Επιπρόσθετα σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (18/7) επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

 Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα  Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα  Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή. Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, συμμετείχαν κανονικά την Τετάρτη στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ- Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments