Global News

Al Jazeera: Η Βραζιλία πολύ αισιόδοξη για την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur

Al Jazeera: Η Βραζιλία πολύ αισιόδοξη για την εμπορική συμφωνία ΕΕ –  Mercosur

Πηγή Φωτογραφίας: www.gov.br

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών έχει βαλτώσει στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια. Η Βραζιλία προετοιμάζει μια αντιπρόταση σε αυτόν τον τομέα με σκοπό να κλείσει η συμφωνία φέτος.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε αυτή την Τετάρτη ότι είναι πολύ αισιόδοξοςγια μια συμφωνία ΕΕ-Mercosur φέτος, κάνοντας απολογισμό της συνόδου κορυφής ΕΕ-CELAC, στην οποία συναντήθηκαν και τα δύο μπλοκ, υποσχέθηκε να ξαναρχίσει την πολιτική και οικονομική σχέση και κατάφερε να συμφωνήσει σε μια αδρή καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά χωρίς τη Νικαράγουα. Ο Λούλα ντα Σίλβα εκτίμησε ότι εντός δύο ή τριών εβδομάδων οι χώρες της Mercosur πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) την αντιπρότασή τους για το περιβαλλοντικό κεφάλαιο για συμφωνία μεταξύ των μπλοκ.

«Η απάντηση της Βραζιλίας συζητείται μεταξύ των τεσσάρων χωρών και σε δύο εβδομάδες ή σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε παραδώσει οριστικά την πρόταση στην ΕΕ», δήλωσε ο Λούλα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να συνάψουμε αυτή τη συμφωνία φέτος. Σημειώστε ότι λέω φέτος, γιατί θα ήταν καλό να έχουμε μια συμφωνία με την Ισπανία στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τον πρωτεύοντα μου (προσωρινό) προεδρία επικεφαλής της Mercosur», μειώθηκε. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI για το ακρωνύμιό της στα γερμανικά) προειδοποίησε σήμερα ότι η αποτυχία μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη) θα είχε «μοιραίες συνέπειες». για την εμπορική πολιτική του κοινοτικού μπλοκ. Οι ανάγκες των κρατών της Mercosur πρέπει να ληφθούν περισσότερο υπόψη για να μπορέσουν να κλείσουν τη συμφωνία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εάν η συμφωνία Mercosur αποτύχει, η Ευρώπη κινδυνεύει με μοιραίες συνέπειες για την εμπορική πολιτική της ΕΕ δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ , μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του BDI.

Η συνεργασία με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική «είναι απαραίτητη για τη στρατηγική διαφοροποίησης της ΕΕ» και η περιοχή είναι «κεντρικής σημασίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις πρώτες ύλες και αποτελεί σημαντική αγορά πωλήσεων και επενδυτική τοποθεσία για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», πρόσθεσε. Η ΕΕ και η Mercosur ανακοίνωσαν το 2019, μετά από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων, μια κατ  αρχήν συμφωνία, αλλά η διαδικασία γρήγορα μπλόκαρε επειδή οι Ευρωπαίοι ζήτησαν ένα επιπλέον κεφάλαιο για περιβαλλοντικά ζητήματα. Τον Μάρτιο, η ΕΕ παρουσίασε στις χώρες της Mercosur ένα προσχέδιο με το όραμά της για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρόσθετο περιβαλλοντικό κεφάλαιο στη διαπραγματευόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μπλοκ, επιστολή που η Βραζιλία απέρριψε σθεναρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments