Global News

CNBC: Ν. Κορέα: H B. Κορέα εκτοξεύει ξανά πυραύλους

CNBC: Ν. Κορέα: H B. Κορέα εκτοξεύει ξανά πυραύλους

Πηγή Φωτογραφίας: BBC

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Σεούλ, υπήρχαν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι. Οι σφαίρες έπεσαν στη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου. Ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο είχε μόλις φτάσει στη Νότια Κορέα.

Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν κοντά στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγκγιάνγκ. Πέταξαν περίπου 550 χιλιόμετρα πριν προσγειωθούν στη θάλασσα ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου. Οι πληροφορίες συνάδουν με την εκτίμηση του ιαπωνικού στρατού ότι οι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων έγιναν λίγο μετά την άφιξη του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου USS Kentucky στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Ενόψει των αυξημένων εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η σύμμαχός τους Νότια Κορέα συμφώνησαν τον Απρίλιο να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη μετεγκατάσταση ενός υποβρυχίου του αμερικανικού ναυτικού εξοπλισμένου με πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα, είχαν ανακοινώσει και οι δύο πλευρές. Η τελευταία φορά που ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο εισήλθε σε λιμάνι της Νότιας Κορέας ήταν το 1981.

Αναμενόταν ότι αυτή η κίνηση θα προκαλούσε την αντίδραση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε για την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων γύρω από την κορεατική χερσόνησο.  Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας καταδίκασε τις νέες εκτοξεύσεις πυραύλων ως «σημαντική πρόκληση» και σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απομονωμένη Βόρεια Κορέα επεκτείνει το οπλικό της πρόγραμμα εδώ και χρόνια και ως εκ τούτου υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις. Απαγορεύεται επίσης η δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων. Ανάλογα με το σχεδιασμό, αυτά μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνική κεφαλή.

Μετά από μια άνευ προηγουμένου σειρά δοκιμών πυραύλων το 2022, η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει ξανά πυραύλους με πυρηνική ικανότητα αρκετές φορές φέτος. Σύμφωνα με την ηγεσία στην Πιονγκγιάνγκ, μόλις την περασμένη εβδομάδα η αυτοαποκαλούμενη πυρηνική δύναμη Βόρεια Κορέα είχε δοκιμάσει έναν νέο τύπο πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς με πρόωση στερεού καυσίμου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments