Global News

Les Echos: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο πλήττει την παγκόσμια γεωργία

Les Echos: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο πλήττει την παγκόσμια γεωργία

Πηγή Φωτογραφίας: VOANEWS.GR

Η ζέστη και η ξηρασία που προκαλεί το Ελ Νίνιο είναι πιθανό να επηρεάσουν τις γεωργικές αποδόσεις. Σε σημείο αύξησης της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας ορισμένων χωρών, προειδοποιεί η διακεκριμένη διεθνής ασφαλιστική Coface.

Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Αυτή η παροιμία θα μπορούσε να ισχύει για τις επιπτώσεις του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο στις αποδόσεις της παγκόσμιας γεωργίας, σύμφωνα με προβλέψεις της Coface, της ασφαλιστικής εταιρείας που ειδικεύεται στο εξωτερικό εμπόριο. Δεδομένου ότι το Ελ Νίνιο,  που επηρεάζει κυρίως τις ακτές του Ειρηνικού της Λατινικής Αμερικής, εμφανίστηκε στις αρχές Ιουνίου,  έχει εγείρει φόβους για επιδείνωση της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής. Επειδή η παρουσία του ενισχύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα επεισόδια ζέστης και ξηρασίας.

Αν η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική φαίνονται απαλλαγμένες από τις άμεσες εκδηλώσεις αυτού του φαινομένου, η Αμερική, η Ασία- Ειρηνικός και η Νότια Αφρική βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.  Είναι αναμενόμενο σημαντικές εντάσεις στην αγορά ορισμένων γεωργικών πρώτων υλών, όπως τα δημητριακά, η ζάχαρη, το φοινικέλαιο ή τα εσπεριδοειδή, επειδή οι παγκόσμιοι παραγωγοί αυτών των τροφίμων, όπως η Βραζιλία, η Ινδία ή η Ινδονησία, να επηρεάζονται άμεσα από τις διαταραχές που προκαλούνται από Ελ Νινιο. Σε αυτήν την περιοχή, «τα επεισόδια Ελ Νίνιο των τελευταίων 20 ετών ήταν συνώνυμα με τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα», υπενθυμίζει η Coface. Επειδή η καλλιέργεια του ρυζιού, που αντιπροσωπεύει το 60% της εγχώριας κατανάλωσης δημητριακών στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι πολύ εντατική σε νερό, αυτό την καθιστά μια καλλιέργεια πολύ εύκολα λεία των επιπτώσεων του Ελ Νίνιο. Μια περιοχή για την οποία ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας.

Όπως και στην Ινδονησία, όπου η γεωργία αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει το 32% των θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πιθανή άνοδος του πληθωρισμού εγείρει φόβους για αστάθεια τόσο στο εισόδημα όσο και στην απασχόληση και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της χώρας, η οποία σύντομα βιώνει μεγάλες πολιτικές προθεσμίες με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2024. Έτσι, για τις αναδυόμενες οικονομίες, Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αποτελούν άμεση απειλή για την επισιτιστική, οικονομική και πολιτική ασφάλεια των κατοίκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments