Πολιτική

Σε αναζήτηση του «νέου ΣΥΡΙΖΑ»

Σε αναζήτηση του «νέου ΣΥΡΙΖΑ»

Πηγή Φωτογραφίας: enikos.gr//eurokinissi

Σε δύο παράλληλες πορείες κινείται τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ , καθώς η κατάθεση τεσσάρων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος και ταυτόχρονα η προσπάθεια σχεδιασμού εκ μέρους τους του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» συναντάται καθημερινά

Σε δύο παράλληλες πορείες κινείται τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ , καθώς η κατάθεση τεσσάρων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος και ταυτόχρονα η προσπάθεια σχεδιασμού εκ μέρους τους του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» συναντάται καθημερινά με τον αντιπολιτευτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιστρέφοντας στην κανονικότητα, η Κουμουνδούρου ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης καταθέτοντας δύο τροπολογίες και πρόκειται να ψηφίσει «όχι» στο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ταχθεί υπέρ της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος όλων και θα επαναφέρει τις σχετικές τροπολογίες που κατατέθηκαν το 2021. Η πρόταση προβλέπει τον καθορισμό μεγάλων εκλογικών περιφερειών (π.χ. Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ωκεανία), σύμφωνα με την οποία οι ομογενείς θα ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια που περιλαμβάνει τον τόπο διαμονής τους. Ως δεύτερη τροπολογία, ο κ. Κουμουνδούρου αναμένεται να καταθέσει ρύθμιση για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκλογική διαδικασία για τους εγχώριους ψηφοφόρους (εποχικούς εργαζόμενους) που δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα επειδή εργάζονται εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Όπως ανέφεραν χθες κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει “στα παιχνίδια εντυπώσεων της ΝΔ, που αντιβαίνουν στο πνεύμα του Συντάγματος” και η αξιωματική αντιπολίτευση χτίζει επιχειρήματα για την καταψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί από σήμερα σε επιτροπή της Βουλής.

Εκτός από το τρέχον κοινοβουλευτικό έργο, μεταξύ των πιεστικών προβλημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει η επιλογή των υποψηφίων για τις 13 περιφέρειες και τους κεντρικούς δήμους της χώρας. Η εκλογική συντριβή και η αναζήτηση νέου ηγέτη αποτελούν επίσης εμπόδια για τα ίδια τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης απέναντι στο ενδεχόμενο να διεκδικήσουν μία από τις κεντρικές θέσεις στην περιφερειακή κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ούτε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο πολυσυζητημένος υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ούτε ο Νίκος Φαραντούτης, τον οποίο προσέγγισαν για τον Δήμο Αθηναίων, έδειξαν ενδιαφέρον για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να επιλέξει κάποιον που θα στηρίξει μέχρι το τέλος του μήνα.

Περιγράφοντας τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για ένα κόμμα δομών που θα λειτουργεί μεθοδικά και τεχνοκρατικά και θα έχει κανόνες που να είναι σεβαστοί από όλους. «Νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει πιο μεθοδικά. Να είναι ένα κόμμα των δομών. Δηλαδή συγκεκριμένες δομές, συγκεκριμένοι κανόνες για να μπορεί να λειτουργεί διαχρονικά» περιέγραψε η υποψήφια Πρόεδρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα για τον Αλέξη Τσίπρα, η ίδια απάντησε πως «είναι ένας μοναδικός ηγέτης, έχει τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά και ως προσωπικότητα. Κατάφερε να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες συνθήκες και από το 3% να τον κάνει κυβέρνηση και να τον φέρει στο 32% πριν από λίγα χρόνια». «Ούτε θα μπορούσα, ούτε θα ήταν σκόπιμο εγώ να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον μάλλον σε καρικατούρα καταλήγει», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Ερωτηθείσα για τον Αλέξη Τσίπρα, είπε: “Είναι ένας μοναδικός ηγέτης, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και προσωπικότητα. Καλλιέργησε τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από ειδικές συνθήκες, σχηματίζοντας κυβέρνηση από 3% και ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 32% πριν από λίγα χρόνια”. ‘Δεν είναι δυνατόν ή σκόπιμο να μιμηθούμε τον Αλέξη Τσίπρα. Όποιος προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον, είναι πιθανό να καταλήξει καρικατούρα’, κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, προέκυψε επίσης ένα μήνυμα για έναν “νέο ΣΥΡΙΖΑ” που θα είναι πιο εξωστρεφής σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα. Όπως επεσήμανε ο κ. Παππάς, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με γενναία στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προϊόντα, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη η συνολική εκκαθάριση του χρέους τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κύμα αυξήσεων των τιμών που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές, να μειώνεται η κατανάλωση και να μειώνονται οι πωλήσεις, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί υπέρμετρα. “Οι διαδοχικές κρίσεις έχουν προκαλέσει ασφυξία στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται την πανδημία και την ενεργειακή κρίση για να εφαρμόσει το “μεγάλο της σχέδιο” για την εκκαθάριση της αγοράς”. Ο κ. Παππάς πρόσθεσε: “Η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση και τα κρατικά έσοδα μπορούν να διατηρηθούν μέσω της γενναιόδωρης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ενεργοποίησης των αναπτυξιακών τραπεζών, των απαλλαγών από τα χρηματοπιστωτικά μέσα και τα τραπεζικά δάνεια και της ρύθμισης του χρέους”.

Τις θέσεις του αναφορικά με την επιχειρηματικότητα, την οικονομία, τα δικαιώματα, αλλά και τη διαδικασία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών αναμένεται να διατυπώσει με λεπτομέρειες και ο υποψήφιος για την Προεδρία του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησής του σήμερα το μεσημέρι με δημοσιογράφους. Πλην του ντιμπέιτ, ζητούμενο αποτελεί το εάν και κατά πόσο η πλευρά Τσακαλώτου διάκειται θετικά απέναντι στην προοπτική να αξιοποιηθούν και άλλα εργαλεία για την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων, όπως η διαδικτυακή ψηφοφορία ή η δυνατότητα ψήφου για «φίλους», δηλαδή πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία, να μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο του κόμματος, χωρίς να είναι εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments