Global News

BBC: Συνάντηση Κίσινγκερ – Σι στο Πεκίνο

BBC: Συνάντηση Κίσινγκερ – Σι στο Πεκίνο

Πηγή Φωτογραφίας: Cotidianul RO

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ πιέζει για μια ύφεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Στη δεκαετία του 70, ο 100χρονος πλέον διπλωματικός παράγων είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δέχθηκε στο Πεκίνο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χένρι Κίσινγκερ. «Ο κινεζικός λαός εκτιμά τη φιλία και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον παλιό μας φίλο και την ιστορική του συμβολή στην προώθηση της ανάπτυξης των σινο- αμερικανικών σχέσεων και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος Σι κατά τη συνάντηση με τον Κίσινγκερ, σύμφωνα με δημοσιεύματα κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Σι τόνισε ότι ο Κίσινγκερ άλλαξε τον κόσμο. «Για άλλη μια φορά, η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι και για άλλη μια φορά και οι δύο πλευρές πρέπει να πάρουν μια απόφαση», είπε ο Κινέζος πρόεδρος στον πρώην κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ. Στο Πεκίνο, ο 100χρονος Αμερικανός τάχθηκε υπέρ μιας προσέγγισης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για διάφορα τρέχοντα ζητήματα. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είπε στον υπουργό Εξωτερικών Λι Σανγκφού την Τρίτη ότι «στον σημερινό κόσμο, προκλήσεις και ευκαιρίες συνυπάρχουν και τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα θα πρέπει να επιλύσουν τις παρεξηγήσεις, να ζήσουν μαζί ειρηνικά και να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών έπεσαν πρόσφατα σε νέο χαμηλό λόγω διαφωνιών για θέματα όπως το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εθνική ασφάλεια. Κατά το παρελθόν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πέταξε κρυφά στο Πεκίνο το 1971. Το ταξίδι του ακολούθησε μια επίσκεψη ορόσημο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, κατά την οποία ζήτησε βοήθεια για τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ.

Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης παραμονής του στο Πεκίνο, ο Κίσινγκερ μένει στον ίδιο κρατικό ξενώνα όπου γνώρισε την τότε κινεζική ηγεσία πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Μια χειρονομία για την οποία ο Κίσινγκερ ευχαρίστησε τον Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments